Testeninska solata s pršutom
Hitro pripravljena solata
Testeninska solata s pršutom
Hitro pripravljena solata
Recept je objavljen v reviji Dober tek, november 2011
ČAS PRIPRAVE: 30 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 300 g testenin metuljčkov
- 200 g zamrznjenega graha
- 1 velik paradižnik
- 10 na soncu sušenih paradižnikov (v olju)
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 žlički vinskega kisa
- 1 strok česna
- sveža bazilika
- 80 g pršuta (ali salame)
- sol
- sveže mleti črni poper
Priprava
Testenine skuhamo v vreli slani vodi. Dve minuti preden so testenine kuhane, dodamo grah, zavremo in kuhamo še 2 minuti. Testenine in grah morajo ostati čvrsti. Odcedimo jih in ohladimo pod mrzlo tekočo vodo, nato pustimo, da se dobro posušijo.
Medtem ko se kuhajo testenine, paradižnik narežemo na majhne kocke. Damo ga v posodo kuhinjskega strojčka in dodamo polovico sušenih paradižnikov, oljčno olje, kis, olupljen strok česna in približno 8 listov bazilike. Solimo in popramo s sveže mletim črnim poprom ter zmeljemo z mešalnikom v gladek solatni preliv in ga preložimo v veliko solatno skledo.
V skledo s prelivom stresemo testenine in grah. Sušeni paradižnik narežemo na rezine in jih z lističi bazilike dodamo testeninam. Priložimo še koščke pršuta ali salame, premešamo, razdelimo na krožnike in postrežemo.
Nasvet
Za brezmesni obrok namesto pršuta ali salame uporabimo mocarelo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.