Rdeče zelje
Priloga, ki ne sme manjkati za martinovo.
Rdeče zelje
Priloga, ki ne sme manjkati za martinovo.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, november 2011
ČAS PRIPRAVE: 35 min + mariniranje
KOLIČINA: za 4–6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 kg rdečega zelja
- 3 jabolka
- 1 žlica soli
- 1 žlica kumine
- poper
- sok 1 limone
- 80 g svinjske masti
- 1 žlica sladkorja
- 1 čebula
- 100 g slanine
- kanček kisa
- 4 brinove jagode
- 2 lovorova lista
- 1,25 dl rdečega vina za zalivanje
- 4 žlice brusnične marmelade
Priprava
Zelje narežemo na rezance, jabolka pa naribamo. Dodamo začimbe in limonov sok, dobro zmešamo ter pokrito pustimo najmanj 2 uri, še bolje pa čez noč, da se sestavine prepojijo.
Na svinjski masti karameliziramo sladkor, dodamo na rezance narezano čebulo in drobno narezano slanino ter prepražimo do zlato rumene barve. Zalijemo s kisom, dodamo marinirano zelje, dolijemo malo vode ter dodamo brinove jagode in lovor. Dušimo približno 20 minut, dolijemo rdeče vino in izboljšamo z brusnično marmelado.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.