Sestavine

njoki

  • 5 dl mleka
  • 50 g masla
  • 170 g pšeničnega zdroba
  • 2 jajci
  • 1 žlica kisle smetane
  • ščepec soli
  • 1 par domačih klobas

žajbljeva omaka

  • 5 dl smetane za kuhanje
  • listi žajblja
  • sol
  • poper

Priprava

1.

Njoke pripravimo tako, da damo v lonec mleko z maslom in ščepcem soli. Mleko zavremo in med mešanjem dodajamo zdrob. Ko se zgosti, zdrob odstavimo, pokrijemo in počakamo, da se masa malo ohladi. V ohlajeno maso dodamo dve jajci in kislo smetano. Maso pregnetemo in oblikujemo njoke. Skuhamo jih v slanem kropu.

2.

Klobase damo v vodo, in ko ta zavre, jih vzamemo iz vode in zrežemo na koleščke, nato pa popečemo v ponvi. Žajbljevo omako pripravimo tako, da smetani dodamo sesekljan žajbelj, solimo, popramo in zavremo. Na krožnik damo njoke s koščki klobas in jih prelijemo z žajbljevo omako.

42