Sestavine

  • 1 kg svinjskega plečeta brez kosti
  • 6 lovorovih listov
  • 2 narezana stroka česna
  • šopek timijana
  • 30 g masla
  • sončnično olje
  • 2 čebuli
  • 5 zdrobljenih brinovih jagod
  • 1 žlička svetlega rjavega sladkorja
  • 1 žlica belega vinskega kisa
  • 4 manjši pori
  • 2,5 dl belega vina
  • sol
  • poper

Priprava

1.

Čebuli olupimo in narežemo na krhlje. Por očistimo in svetlejše dele razrežemo na 3 dele. Pečico segrejemo na 180 ˚C. Meso solimo in nanj razporedimo 4 lovorove liste, česen in polovico timijanovih vejic, nato ga trdno zavijemo in povežemo s kuhinjsko vrvico.

2.

V pekaču ali veliki nepregorni kozici segrejemo maslo in eno žlico olja. Nanj položimo svinjino in jo 10 minut pečemo, da porjavi z vseh strani. Dodamo čebulo in pečemo še 5 minut, da se začne mehčati. Dodamo brinove jagode, posujemo s sladkorjem in prelijemo s kisom. Kuhljamo nekaj sekund, nato v pekač razporedimo še por, preostale lovorove liste in timijan. Zalijemo z vinom in damo v pečico ter pečemo uro in pol do ure in tričetrt, da se meso zmehča. Pečeno meso vzamemo iz pekača in položimo na kuhinjsko desko.

3.

Zelenjavo, ki je ostala v pekaču, še malo začinimo s soljo in poprom, nato jo s penovko poberemo iz pekača in damo v servirno skledo. Omako, ki je ostala v pekaču, pokusimo, in če je premalo močnega okusa, jo malo zreduciramo. Meso narežemo na rezine, postrežemo z zelenjavo in omako iz omačnice.

29