Zloženka s kuncem, krompirjem in gobami
Da ni v nedeljo za kosilo samo pohano, pripravite to zloženko s kuncem in presenetite celotno družino.
Zloženka s kuncem, krompirjem in gobami
Da ni v nedeljo za kosilo samo pohano, pripravite to zloženko s kuncem in presenetite celotno družino.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, marec 2013
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 45 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 srednje velik očiščen kunec
- 250 g rjavih šampinjonov ali drugih gob
- 1 kg večjega krompirja
- 3 velike rjave čebule
- 1 žlica sesekljanega rožmarina
- 6 dl piščančje jušne osnove
- sol
- poper
- oljčno olje za premaz
Priprava
Kunca razrežemo na primerne kose. Gobe očistimo in tanko narežemo. Krompir olupimo in narežemo na tanke kolobarje. Čebulo olupimo, razpolovimo in prav tako narežemo na tanke rezine.
Pečico segrejemo na 180 °C. V globokem nepregornem pekaču segrejemo olje. Dodamo kose kunčjega mesa in jih na kratko popečemo, da porjavijo. Vzamemo jih iz pekača, vanj damo gobe, jih hitro popražimo in odstranimo iz pekača.
Pekač odstranimo z ognja in vanj zložimo polovico krompirja, ki ga začinimo s soljo in poprom. Posujemo ga s polovico čebule, rožmarina in gob. Na vse to razporedimo kunčje meso, ki ga obložimo s preostalo čebulo, rožmarinom in gobami. Na vrhu naj bodo preostale rezine krompirja. Vse prelijemo s piščančjo osnovo, krompir pa premažemo z malo olja.
Pekač damo nazaj na ogenj, in ko jed zavre, jo pokrijemo (lahko tudi s folijo) in postavimo v pečico za približno 45 minut. Nato pokrov odstranimo, temperaturo pa zvišamo na 220 °C in jed pečemo še pol ure, da krompir na vrhu porjavi. Postrežemo jo s kuhanim ohrovtom, ki ga pred postrežbo pretresemo na maslu in posujemo z janeževimi semeni.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.