Sestavine

  • polovična količina sladkega belega testa

temni biskvit

  • 3 jajca
  • 60 g sladkorja
  • 70 g moke
  • 20 g kakava v prahu

svetli biskvit

  • 3 jajca
  • 60 g sladkorja
  • 90 g moke

orehov nadev

  • 500 g mletih orehov
  • 150 g sladkorja
  • 1,5 dl mleka
  • 2 jajci
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • malo mletega cimeta
  • 2 žlici ruma

skutni nadev

  • 500 g skute
  • 1 dl kisle smetane
  • 150 g sladkorja
  • 2 jajci
  • 80 g rozin
  • malo ruma
  • 100 g pšeničnega zdroba
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • lupina 1 limone

jabolčni nadev

  • 700 g kislih jabolk
  • 50 g masla
  • 200 g sladkorja
  • 100 g rozin
  • 1 žlica ruma
  • 50 g svežih krušnih drobtin
  • malo mletega cimeta
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • lupina 1 limone
  • maščoba in moka za pekač
  • mleko in jajce za premaz

Priprava

1.

Najprej pripravimo kvašeno testo po receptu za testo iz bele moke. Nato pripravimo oba biskvita tako, da rumenjake ločimo do beljakov in beljake v mešalni posodi penasto stepemo s sladkorjem. Primešamo še rumenjake, na koncu pa še moko. Temnemu biskvitu primešamo še kakav. Biskvita vsakega posebej namažemo na papir za peko v velikosti pekača 35 x 40 cm, v katerem bomo pekli potico. Pečemo 12 minut na 175 ˚C.

2.

Zdaj pripravimo nadeve. Orehov nadev pripravimo tako, da mlačnemu mleku primešamo orehe, obe vrsti sladkorja, jajci, cimet in rum. Skutni nadev pripravimo tako, da skuto pretlačimo in ji primešamo kislo smetano, obe vrsti sladkorja, jajci, pšenični zdrob, rozine, namočene v rumu, in limonovo lupino. Nazadnje pripravimo še jabolčni nadev tako, da jabolka olupimo in naribamo ali narežemo na kocke ali rezine. Nato jih skupaj s sladkorjem zdušimo na maslu, da vsa tekočina izpari. Mešanico ohladimo, nato pa primešamo v rumu namočene rozine, cimet, vaniljev sladkor in limonovo lupino.

3.

Zdaj se začne sestavljanje potratne potice. Kvašeno testo razvaljamo na dvakratno velikost pekača, ki ga uporabimo. S polovico testa obložimo pomaščen in pomokan pekač, tako da testo nekoliko sega čez robove. Dno premažemo s polovico orehovega nadeva in ga pokrijemo s temnim biskvitom. Tega namažemo s skutnim nadevom in pokrijemo s svetlim biskvitom, tega pa premažemo z jabolčnim nadevom, ki ga posujemo s krušnimi drobtinami. Na jabolčni nadev namažemo še preostalo polovico orehovega nadeva in pokrijemo z drugo polovico kvašenega testa. Pazimo, da je temperatura nadevov in biskvitov enaka temperaturi kvašenega testa.

4.

Potico enakomerno po celi površini prebodemo in še enkrat vzhajamo. Pred peko jo tanko premažemo z zmesjo mleka in jajc. Pri tem pazimo, da ne zapolnimo luknjic, ki smo jih naredili pri prebadanju. Pečemo 60 minut v vnaprej segreti pečici na 190 ˚C.

44