Sladko krhko testo
Testo za pito, ki se vedno obnese.
Sladko krhko testo
Testo za pito, ki se vedno obnese.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, september 2016
ČAS PRIPRAVE: 15 min + hlajenje
KOLIČINA: 650 g testa
ZAHTEVNOST: Preprosto
Hitro narejeno krhko testo, masleno in ravno prav sladko – tule je recept, na katerega se pri pitah lahko vedno zanesete. Morda ga boste nalepili kar na hladilnik, da ga boste imeli vedno pri roki. Za eno pito za 6 do 8 oseb potrebujemo 350 do 400 g testa, če je pita pokrita pa približno 650 g. Pripravljeno testo lahko zamrznemo in ga pred uporabo odtajamo.
Sestavine
- 350 g moke
- 225 g masla
- ¼ žličke soli
- 50 g sladkorja v prahu
- 1 velik rumenjak
Priprava
Moko, maslo, narezano na koščke, in ¼ žličke soli damo v multipraktik in zmešamo, da dobimo mešanico konsistence vlažnih drobtin. Lahko pa to storimo ročno, tako da s prsti zmanemo sestavine v veliki skledi. Prisujemo sladkor in ga na hitro premešamo z »drobtinami«.
Rumenjak razžvrkljamo z 2 žlicama mrzle vode in mešanico pokapamo po testu. Če uporabljamo multipraktik, ga vklapljamo v kratkih presledkih, dokler ne začnejo nastajati večje kepe. Če je testo presuho, dodamo še malo vode – 1 ali 2 žlički naenkrat, vendar skupna količina ne sme preseči 3 žličk.
Testo stresemo na delovno površino in ga na hitro pognetemo v gladko kroglo. Mesimo čim manj, sicer bi postalo pretrdo. Oblikujemo ga v ploščat hlebček, tesno ovijemo s prozorno kuhinjsko folijo in damo v hladilnik vsaj za pol ure. V hladilniku ga lahko pustimo do 2 dni, v zamrzovalniku pa 2 meseca.
Izognimo se razmočeni testeni podlagi pri pitah
- Pečeno pito, katere podlaga je iz testa, preložimo na kovinski ali emajliran krožnik ali v pločevinasto škatlo.
- Ko damo pito v pečico, mora biti ta segreta do temperature peke.
- Po surovi testeni podlagi posujemo nekaj zmletih mandljev ali fino mletega koruznega zdroba, da bodo vpili sok, ki se bo med peko natekel iz sadja.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.