V Žitu s pripravo vrhunskih potic negujejo slovensko tradicijo
Oglasno sporočilo
piše: Revija Dober tek
Članek je objavljen na Revija Dober tek
Na bogato obloženi velikonočni mizi ne sme manjkati dišeča in okusna potica. Prav takšne izdelujejo tudi v Žitu, ki je vodilni proizvajalec potic v Sloveniji. V njihovi ponudbi najdete več okusov, prav posebna in najbolj prodajana pa je domača orehova potica.
Izdelana je po domači recepturi, z oblico orehov, kupci pa jo lahko naročijo v Žitovih prodajalnah in še toplo odnesejo domov. Bila je tudi zvezda druženja, na katerem smo se 29. marca s sveže pečeno Žitovo potico sladkali v Žitovi pekarni na Bavarskem dvoru v Ljubljani.
Kot največje pekarsko podjetje v Sloveniji, so v Žitu ponosni, da že vrsto let po tradicionalnih recepturah naših babic izdelujejo vrhunske potice. V njihovem širokem naboru potic najdete pravo orehovo, makovo, kokosovo in pehtranovo potico, ki je drugod po svetu ne poznajo. Za vse je značilno, da pri njihovi pripravi ne skoparijo z nadevom, zato so sočne in bogatega okusa.
Za potico tri ure
Čas izdelave ene potice, od priprave surovin za testo in nadev ter do konca peke, v njihovi pekarni v Lescah traja približno tri ure. Ko se potica ohladi, jo zapakirajo v folijo, da ohrani svežino. Nato jo dostavijo v lastne prodajalne oz. na police trgovin vseh slovenskih trgovcev, tudi diskontnih.
Vsako leto nov okus
V Žitu sledijo željam kupcev in trendom, zato vsako leto pripravijo nov inovativen okus potice, ki zadovolji še tako zahtevne potrošnike. V preteklih letih sta odmevali inovativni borovnica potica s skuto in svežimi borovnicami ter štrud’l potica z nadevom iz sočnih jabolk, domače skute in cimeta. Tudi letos pripravljajo čisto posebno potico, katere imena in sestave še ne izdajo, obljubljajo pa, da bo pritegnila vašo pozornost. V trgovinah jo boste našli v prednovoletnem prazničnem času.
Zaščitena receptura pri Evropski komisiji
V Žitu tako v spoštovanju do slovenske potice negujejo tradicijo in pripravljajo potice najvišje kakovosti. Njihova zaveza slovenski potici se je pokazala tudi s sodelovanjem pri zapisu tehnološkega postopka in recepture za zaščito slovenske potice kot zajamčene tradicionalne posebnosti (ZTP) pri Evropski komisiji. Postopek je trajal več let, potica pa je bila uspešno vpisana v register leta 2021.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.