Zelenjavni zavitek z ovsenimi in rženimi kosmiči
Kosmiči niso samo za v jogurt, temveč se jih da odlično uporabiti pri slanih jedeh.

Zelenjavni zavitek z ovsenimi in rženimi kosmiči
Kosmiči niso samo za v jogurt, temveč se jih da odlično uporabiti pri slanih jedeh.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, marec 2011
KOLIČINA: 7–8 kosov
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
testo
- 75 g gladke pšenične ali pirine moke
- 50 g polnovredne pšenične ali pirine moke
- 1 žlička olja
- ¼ žličke soli
- mleko za premaz
- 1 žlica sezama
nadev
- 300 g krompirja
- 200 g brokolija
- 50 g ovsenih kosmičev
- 50 g rženih kosmičev
- 100 g pora
- 2 jajci
- 100 g naribanega sira
- sol
- poper
- muškatni orešek
Priprava
Iz navedenih sestavin pripravimo testo za zavitek; pustimo ga počivati približno 20 minut.
Krompir olupimo, narežemo na kocke in jih v slani vodi skuhamo toliko, da je še čvrst. Cvetke brokolija dodamo h krompirju nekoliko pozneje in prav tako skuhamo, da so če čvrste. Zelenjavo poberemo iz prevretka in z njim prelijemo obe vrsti kosmičev. Pustimo nabrekati 20 do 30 minut; kosmiče dobro ožmemo in jih pomešamo z zelenjavo; vse skupaj nekoliko ohladimo.
Zmesi zelenjave in kosmičev dodamo narezan in rahlo popečen por, stepena jajca in nariban sir. Sestavine premešamo, po okusu začinimo in razporedimo po testu, ki smo ga najprej razvaljali, potem pa zelo tanko razvlekli.
Nadevano testo zvijemo v zavitek, premažemo z mlekom, potresemo s sezamom in pečemo v pečici pri 180 °C približno 25 minut. K zavitku lahko ponudimo poljubno hladno omako.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.