Želejčki s čokoladno pajkovo mrežo
Čarovniški zvarek za počitniško ustvarjanje z najmlajšimi

Želejčki s čokoladno pajkovo mrežo
Čarovniški zvarek za počitniško ustvarjanje z najmlajšimi
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2020
ČAS PRIPRAVE: 10 min + hlajenje
KOLIČINA: za 10 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 l precejenega pomarančnega soka
- 6 listov želatine
- 25 g temne čokolade
Priprava
V srednje veliki kozici segrejemo pomarančni sok skoraj do vrelišča. Liste želatine prelijemo s hladno vodo in jih pustimo namakati 5 minut, da se zmehčajo, nato jih ožmemo. Kozico odstavimo z ognja in v sok vmešamo ožeto želatino, da se stopi. Pustimo, da se mešanica malo ohladi, potem pa jo razdelimo v 10 širokih kozarčkov ali servirnih skledic. Za najmanj 5 ur ali še bolje čez noč jih postavimo v hladilnik.
Velik plitev pekač obložimo s papirjem za peko. Čokolado stopimo v mikrovalovni pečici (1 do 2 minuti bi moralo zadostovati) ali v skledici nad majhno kozico z vrelo vodo. Stopljeno čokolado prelijemo v majhno vrečko za zamrzovanje in na enem vogalu odrežemo majcen košček. Zdaj na papir nabrizgamo 10 pajkovih mrež: nabrizgamo krog, vanj še enega manjšega, potem pa črte iz sredine kakor špice pri kolesu. Za lažje in lepše brizganje čokolade lahko na papir za peko najprej s svinčnikom narišemo pajkove mreže, nato pa papir obrnemo, da je porisana stran spodaj. Čokolado nanašamo na zgornjo stran po črtah, ki se vidijo skozi papir. Pekač s pajkovimi mrežami postavimo v hladilnik, da se strdijo. Tik pred postrežbo pajkove mreže previdno odluščimo s papirja in jih položimo na želejčke.
Nasvet
Namesto pomarančnega lahko uporabimo tudi mangov sok, ki se prav tako odlično ujame s čokolado.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.