Vaniljev sladoled
Z domačim vaniljevim sladoledom pač ne morete zgrešiti ...

Vaniljev sladoled
Z domačim vaniljevim sladoledom pač ne morete zgrešiti ...
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2020
ČAS PRIPRAVE: 25 min + ohlajanje + zamrzovanje
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
angleška krema
- 5 dl mleka
- 1 strok vanilje
- 100 g belega kristalnega sladkorja
- 4 rumenjaki (beljake shranimo ali zamrznemo za drugo jed)
- 2 dl sladke smetane
Priprava
Pripravimo angleško kremo. V kozici pristavimo mleko. Vaniljin strok razpremo, postrgamo sredico in jo dodamo v mleko skupaj s strokom (za intenzivnejši okus). Pustimo, da blago zavre. Kozico odstavimo. Medtem v skledi z metlico posebej penasto umešamo sladkor in rumenjake. Dobiti moramo bledo zmes.
Rumenjakovo zmes počasi prelijemo z vrelim mlekom z vaniljo in ob tem vseskozi stepamo z metlico, da rumenjaki ne zakrknejo. Dobro stepamo, da dobimo homogeno mešanico. Prelijemo jo nazaj v kozico in pristavimo na srednje močan ogenj. Nežno mešamo z lopatko ali kuhalnico, da ne vmešamo preveč zraka. Masa ne sme zavreti, temperatura naj ostane tik pod vreliščem, da rumenjaki ne zakrknejo.
Podobni recepti

Borovničev sladoled z jogurtom

Vaniljev sladoled s kremnim sirom in džemom iz črnega ribeza
Mešamo toliko časa, da se krema zgosti, a ostane tekoča. Gostoto preverimo z lopatko ali kuhalnico: ko po kremi na lopatki potegnemo s prstom, se ne sme zliti nazaj, temveč mora v njej ostati sled prsta. Kremo precedimo skozi gosto kovinsko sito in jo takoj prekrijemo s prozorno folijo, da se folija dotika površine. Tako se na vrhu ne naredi kožica. Angleško kremo damo v hladilnik.
Rahlo stepemo sladko smetano, da dobimo mehke vršičke, in jo nežno vmešamo v ohlajeno angleško kremo. Mešanico preložimo v posodo za zamrzovanje in damo v zamrzovalnik za najmanj 6 ur.
Različica z marelicami
Za marelični vaniljev sladoled izkoščičimo in na manjše kose narežemo 300 g marelic ter jih v kozici zmešamo s 100 g sladkorja. Marelice kuhamo 5 minut in jih pri tem ves čas mešamo, da se sladkor stopi, nato jih zmiksamo s paličnim mešalnikom in kuhamo še 5 minut, da dobimo marelično marmelado. Ohlajeno dodamo mešanici angleške kreme (točka 4) in sladke smetane ter zamrznemo. Namesto svežih marelic lahko uporabimo tudi 350 g marelične marmelade.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.