Turška piščančja nabodala s paprikino-orehovo omako
Začinjeno olje in slastna omaka bosta piščančja nabodala povzdignila na novo raven

Turška piščančja nabodala s paprikino-orehovo omako
Začinjeno olje in slastna omaka bosta piščančja nabodala povzdignila na novo raven
Recept je objavljen v reviji Dober tek, Julij/avgust 2019
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
za začinjeno olje
- 1 žlička gorčice v prahu
- 1 žlička česna v prahu
- 1 žlička grobe morske soli
- 1⁄2 žličke mletega kumina (orientalske kumine)
- 1⁄2 žličke sveže zmletega črnega popra
- 0,6 dl oljčnega olja
- 6 filejev piščančjih prsi (vsak pribl. 180 g)
za omako
- 1 1⁄2 pečene rdeče paprike, vložene v olje, odcejene
- 60 g popraženih orehovih jedrc
- 1,2 dl oljčnega olja
- 4 žlice krušnih drobtin
- 2 žlici balzamičnega kisa
- 1⁄2 žličke mletega kumina (orientalske kumine)
- 1⁄4 žličke grobe morske soli
- 1⁄4 žličke sveže zmletega črnega popra
Priprava
Pripravimo kovinska, bambusova ali lesena nabodala; če imamo bambusova ali lesena, jih najmanj 30 minut namakamo v vodi.
Za začinjeno olje v veliki skledi pomešamo vse začimbe in jim primešamo olje.
Fileje piščančjih prsi po dolgem raz- polovimo, nato jih prečno narežemo na približno 3 cm široke kose. Dodamo jih v skledo z začinjenim oljem in zmešamo, da so kosi mesa enakomerno obdani z oljem in začimbami.
Meso nabodemo na nabodala tako, da se kosi dotikajo, a niso preveč natlačeni. Nabodala pokrijemo in postavimo v hladilnik, kjer naj se marinirajo do 1 ure.
Sestavine za omako damo v multipraktik in zmeljemo v pire, ki spominja na pesto. Po želji ga lahko razredčimo z malo vode.
Žar pripravimo za srednjo direktno vročino (175 do 230 °C).
Rešetko žara očistimo s ščetko. Nabodala pečemo na srednji direktni vročini z zaprtim pokrovom 8 do 10 minut, da je meso čvrsto na dotik ter skoz in skoz pečeno, medtem jih enkrat obrnemo. Vzamemo jih z žara in pustimo počivati 2 do 3 minute, preden postrežemo.
Piščančja nabodala postrežemo topla s paprikino-orehovo omako.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.