Tiramisu malo drugače
Tiramisu nikogar ne pusti ravnodušnega, še zlasti ne, če ga postrežemo z malinami.

Tiramisu malo drugače
Tiramisu nikogar ne pusti ravnodušnega, še zlasti ne, če ga postrežemo z malinami.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, april 2013
ČAS PRIPRAVE: 45 min + hlajenje
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2,5 dl močne vroče kave
- žlica rjavega sladkorja
- 4 žlice likerskega vina marsala
- 18 piškotov savoiardov
krema
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 1 žlica škroba
- 1,5 dl manj mastnega mleka
- 1 srednje veliko jajce
- ½ stroka vanilje
- 85 g kisle smetane ali crème fraîche
- 1 žlica likerskega vina marsala
- 150 g maskarponeja
- 100 g manj mastnega kremnega sira
- ½ žličke kakava v prahu za posip
- maline za okras
Priprava
Najprej pripravimo mešanico, v kateri bomo namakali piškote. Kavo in sladkor zmešamo in vlijemo v nizko posodo. Primešamo žganje in ohladimo.
Medtem pripravimo nadev. Sladkor in škrob damo v srednje veliko ponev z neoprijemljivim dnom. Vmešamo eno žlico mleka in zmešamo v gladko pasto. Beljak ločimo od rumenjaka, ga damo v srednje veliko skledo in ga prihranimo. Rumenjak dodamo v ponev in ga vtepemo v škrobno mešanico. Prilijemo še preostalo mleko in dodamo postrgano sredico vaniljevega stroka s praznim strokom vred. Na srednji temperaturi segrevamo 8 do 10 minut, da se krema zgosti. Vmes neprestano mešamo in pazimo, da nam mešanica ne zavre. Odstavimo z ognja, primešamo smetano in žlico likerskega vina. Kremo stresemo v skledo, pokrijemo s kuhinjsko folijo, da se ne naredi skorjica, in pustimo, da se ohladi.
Model dimenzij 23 x 13 cm in globine 6 cm obložimo s kuhinjsko folijo tako, da jo malo visi čez rob. Maskarpone in sir zmešamo in vse skupaj primešamo ohlajeni jajčni kremi. Beljak stepemo v čvrst sneg in tudi tega vmešamo v kremo.

Šest piškotov le toliko pomočimo v kavno mešanico, da se v celoti prepojijo s tekočino, vendar ne razpadejo. Vzdolžno jih razporedimo po dnu modela. Če je potrebno, jih lahko tudi skrajšamo.

Na piškote razporedimo polovico kreme tako, da jih prekrije. Nato na kremo razporedimo še 6 namočenih piškotov in jih prekrijemo s preostalo kremo.

Zadnjo tretjino namočenih piškotov položimo na kremo, vse skupaj prekrijemo s kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik čez noč.

Pred postrežbo slaščico zvrnemo iz modla na postrežni pladenj in previdno odstranimo folijo. Vrh posujemo s kakavom v prahu in potresemo z očiščenimi malinami. Postrežemo še isti dan.
Nasvet
Maline operemo tik pred postrežbo. Stresemo jih v cedilo in na kratko postavimo pod tekočo vodo. Stresemo jih na kuhinjske brisačke, jih enakomerno razporedimo in osušimo.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.