Sestavine

mesne kroglice

  • 300 g mletega mešanega mesa (govejega in svinjskega)
  • 50 g krušnih drobtin
  • 1 žlička kuminovih ali janeževih semen
  • 1 stepeno jajce
  • 3 žlice zrnate gorčice
  • 1 žlica tekočega medu
  • naribani muškatni orešek
  • sol
  • poper
  • 1–2 žlici sončničnega olja za cvrenje
  • 2 žlici belega vinskega kisa
  • 1 žlica drobnega rjavega sladkorja
  • ⅓ kumare
  • 1 žlica nasekljanega kopra
  • 4 štručke ali dolga, tanka bageta
  • kozarec brusnične omake ali džema

Priprava

1.

Vse sestavine za mesne kroglice zmešamo skupaj, dobro začinimo ter jih nato oblikujemo v kroglice v velikosti orehov. Če se nam mudi, jih za 30 minut zamrznemo, da se dobro sprimejo, če pa imamo več časa, jih pustimo v hladilniku 24 ur.

2.

Pečico segrejemo na 220 °C. Kroglice povaljamo v olju na pladnju za peko, nato jih 20 minut pečemo, da lepo porjavijo in so dobro pečene.

3.

Ko so mesne kroglice že skoraj pečene, v skledi zmešamo kis in sladkor, da se sladkor raztopi, nato vmešamo na tanko narezano kumaro in nasekljan koper.

4.

Če uporabimo štručke, jih razpolovimo, da naredimo majhne sendviče, če imamo bageto, jo narežemo na 5 cm dolge kose. Kruh prerežemo in ga premažemo z malo brusnične omake. Dodamo kumare in 2 ali 3 mesne kroglice. Sendviče razporedimo po krožniku in postrežemo.

21