Sestavine

  • 2 srnja oreha po 350 g
  • 2 lovorova lista
  • 5 zdrobljenih brinovih jagod
  • sol
  • poper
  • 1 žlica olja
  • 2 dl divjačinske jušne osnove
  • 1 žlica sladke smetane
  • majaron
  • 4 hruške
  • 1 žlička kristalnega sladkorja
  • sok ½ limone
  • 8 žličk marmelade iz brusnic, pomaranč ali mirabel
  • lističi mete

blitvovi špecli

  • 150 g pretlačene blitve
  • 200 g moke
  • 1 jajce
  • sol
  • poper
  • ščepec muškatnega oreška
  • mleko (po potrebi)
  • maslo za pretresanje
  • majaron za okras (po želji)

Priprava

1.

Srnje meso poširamo (kuhamo tik pod vreliščem) približno 1 uro v rahlo osoljeni vodi, ki smo ji dodali lovor in brinove jagode. Meso vzamemo iz prevretka, ga osušimo ter začinimo s soljo in poprom. V pekaču segrejemo olje in meso z vseh strani popečemo do rjave barve; odstavimo in pustimo počivati vsaj 10 minut, nato meso na toplem prihranimo. V pekač dolijemo k soku od pečenja 2 dl divjačinske jušne osnove, zavremo, primešamo sladko smetano in po okusu začinimo.

2.

Hruške operemo, olupimo, razpolovimo in odstranimo peščišča. Vodo zavremo s kristalnim sladkorjem in limonovim sokom. Dodamo hruškove polovice in rahlo kuhljamo 3 do 5 minut (odvisno od zrelosti sadja). Hruške poberemo iz prevretka in jih na toplem prihranimo (prevretek uporabimo za kompot).

3.

Pripravimo še špecle. V skledi zmešamo vse sestavine in testo pustimo nekaj časa počivati. Potem ga skozi cedilo za vlivance nastrgamo v vrelo osoljeno vodo, nekaj minut kuhamo, nato pa odcedimo in pretresemo na vročem maslu.

4.

Srnje meso narežemo na tanke rezine. Hruškove polovice obložimo s kupčki marmelade. Na krožnike serviramo rezine mesa z blitvovimi špecli, omako in hruškovimi polovicami. Jed okrasimo z vejicami majarona in ponudimo.

Nasvet

Špecli (Spätzle) so testenine iz mehkega testa, ki jih strgamo v vrelo vodo, skuhamo, hitro ohladimo, pretresemo na maslu in ponudimo k mesnim jedem z omako.

20