Srnino stegno in zdrobovi štruklji s skuto
Kosilo, polno pestrih okusov, bo pripravljeno mimogrede
Srnino stegno in zdrobovi štruklji s skuto
Kosilo, polno pestrih okusov, bo pripravljeno mimogrede
Recept je objavljen v reviji Dober tek, September 2019
ČAS PRIPRAVE: 50 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
zdrobovi štruklji
- 500 g skute
- 180 g pšeničnega zdroba
- 80 g masla sobne temperature
- 4 jajca
- ½ čajne žličke soli
srnino stegno
- 500 g srninega stegna
- 1 manjša čebula
- 1 korenje
- 2 stroka česna
- 20 g gomoljne zelene
- 30 g korenine peteršilja
- 4 žlice sončničnega olja
- lovorov list
- 4 brinove jagode
- 1,2 dl rdečega vina
- sol in poper
- brusnična marmelada, ko postrežemo
Priprava
V večji posodi penasto vmešamo jajca in solimo. Dodamo dobro pretlačeno skuto in maslo ter zmešamo. Počasi vmešavamo pšenični zdrob, da dobimo srednje gosto maso, ki jo stresemo na mokro in ožeto kuhinjsko krpo ter oblikujemo v štrukelj. Zavijemo v kuhinjsko krpo in na koncih zavežemo. Kuhamo v slanem kropu 25 minut.
Srnino meso natremo s soljo in poprom ter premažemo z oljem. V ponvi močno segrejemo olje in meso na hitro popečemo, kot nam je všeč – manj pečeno (medium-rare) ali srednje pečeno (medium). Po peki meso pustimo počivati 5 minut.
Vso zelenjavo olupimo, drobno naribamo in premešamo. Čebulo in česen olupimo in ločeno drobno nasekljamo. Na olju prepražimo čebulo. Ko zarumeni, dodamo česen in pražimo toliko časa, da zadiši. Dodamo zelenjavo, brinove jagode, lovorov list in sol. Pražimo toliko časa, da vsa zelenjava ovene, nato zalijemo z rdečim vinom in kuhamo še 10 minut. Omako zmiksamo s paličnim mešalnikom in jo precedimo skozi gosto cedilo. Začinimo po okusu.
Meso narežemo na rezine in postrežemo z omako ter zdrobovimi štruklji, ki smo jih narezali na 2 cm debele rezine.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.