Špagetna gnezdeca
Odlična zamisel za lahko kosilo ali večerjo v času velike noči. Preizkusite preprost recept, ki bo navdušil vse generacije.

Špagetna gnezdeca
Odlična zamisel za lahko kosilo ali večerjo v času velike noči. Preizkusite preprost recept, ki bo navdušil vse generacije.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, marec 2021
ČAS PRIPRAVE: 40 min
KOLIČINA: 6 gnezdec
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- malo masla ali olja za pekač
- 150 g špagetov
- 6 žlic paradižnikove omake (passate)
- 1 žlička suhe bazilike
- ščep soli
- 6 majhnih jajc
- 6 lističev sveže bazilike
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Namastimo 6 vdolbin silikonskega pekača za mafine. Špagete skuhamo po navodilih na zavitku, nato jih ohladimo pod tekočo hladno vodo in odcedimo. V skledico vlijemo paradižnikovo omako in jo dobro zmešamo s suho baziliko in soljo. Večino špagetov razdelimo v 6 vdolbin pekača, tako da dobimo obliko gnezdec. Obložimo jih s paradižnikovo omako in na vrh vsakega ubijemo jajce.
Preostale špagete ovijemo okrog rumenjakov in pekač nežno potresemo, da beljaki stečejo skozi špagete. Gnezdeca pečemo približno 12 minut, lahko tudi kakšno minuto dlje, da se beljaki strdijo, rumenjaki pa so še malce tekoči. S pomočjo jedilnega noža jih previdno vzamemo iz pekača, okrasimo s svežo baziliko in postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.