Solata z ajdo in rdečo peso
Rdeča pesa je v kuhinji vsestransko uporabna. Lahko jo jemo surovo, kuhano, kot samostojno jed ali prikuho k številnim različnim jedem.
Solata z ajdo in rdečo peso
Rdeča pesa je v kuhinji vsestransko uporabna. Lahko jo jemo surovo, kuhano, kot samostojno jed ali prikuho k številnim različnim jedem.
Rdeča pesa naj bi bila zaradi bogastva hranil in pozitivnih učinkov na zdravje čim pogosteje na našem jedilniku. Sveža je na voljo večji del leta, vedno pa je dostopna vložena. Iz sveže rdeče pese lahko pripravimo odlične hladne napitke, juhe ali solate.
Rdečo peso lahko uporabimo v celoti, tako listje kot gomolj. Sveže mlado listje je najbolje uporabiti v solati, različnih sokovih ali napitkih, lahko pa jih pripravimo enako kot špinačo ali blitvo.
Sestavine
Za osnovo
- 300 g rdeče pese
- 100 g ajde
- 2 pesti mešane zelene solate
- 1 jabolko
- 1 pest lešnikov ali mandljev
- Nariban trdi sir (po želji)
Za preliv
- 4 žlice oljčnega olja
- 2 žlici balzamičnega kisa
- 3 žlice medu
- sol in poper
- ščepec muškatnega oreščka
Priprava
Rdečo peso operemo, zavijemo v aluminijasto folijo in 60 minut pečemo v pečici, segreti na 180 °C. Pustimo, da se ohladi, nato jo olupimo in zrežemo na rezine.
V skledici zmešamo olje, kis, med in žlico vode. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Polivko postavimo v hladilnik.
Ajdo oplaknemo, stresemo v 400 ml osoljene vrele vode in pustimo vreti 1 minuto. Nato kozico odstavimo, pokrito pustimo počivati 15 minut, za tem pa odcedimo.
Solato operemo, jabolko pa narežemo na tanke rezine.
Vse sestavine damo v skledo, dodamo preliv, potresemo s sesekljanimi oreški in po želji posipamo še z grobo naribanim sirom.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.