Sestavine

Za osnovo

  • 300 g rdeče pese
  • 100 g ajde
  • 2 pesti mešane zelene solate
  • 1 jabolko
  • 1 pest lešnikov ali mandljev
  • Nariban trdi sir (po želji)

Za preliv

Priprava

Rdečo peso operemo, zavijemo v aluminijasto folijo in 60 minut pečemo v pečici, segreti na 180 °C. Pustimo, da se ohladi, nato jo olupimo in zrežemo na rezine.

V skledici zmešamo olje, kis, med in žlico vode. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Polivko postavimo v hladilnik.

Ajdo oplaknemo, stresemo v 400 ml osoljene vrele vode in pustimo vreti 1 minuto. Nato kozico odstavimo, pokrito pustimo počivati 15 minut, za tem pa odcedimo.

Solato operemo, jabolko pa narežemo na tanke rezine.

Vse sestavine damo v skledo, dodamo preliv, potresemo s sesekljanimi oreški in po želji posipamo še z grobo naribanim sirom.

balzamični kis in med