Sestavine

  • 1 majhna melona
  • 0,5 dl balzamičnega kisa
  • oljčno olje
  • 10 slivovih paradižnikov
  • 1 krogla mocarele ali burrate
  • majhen šopek bazilike
  • majhen šopek mete
  • sol
  • hrustljavo zapečen kruh, ko postrežemo

Priprava

1.

Melono prerežemo na pol. Semena in lupino odstranimo ter zavržemo, meso pa narežemo na debele polmesece. Potresemo jih z malce soli, da spustijo nekaj vode, in jih razporedimo po papirnati brisači. V majhni kozici pri nizki temperaturi kuhamo balzamični kis približno 5 minut, da se zgosti in postane podoben sirupu. Pustimo ga, da se ohladi.

2.

Rebrasto ponev močno segrejemo. Melono s papirnato brisačo popivnamo do suhega, nato jo premažemo z malce olja. Približno 2 minuti jo pečemo na vsaki strani, da dobi hrustljavo zapečeno skorjico na mestih, kjer se dotika ponve.

3.

Paradižnik prerežemo na pol. Baziliko in meto osmukamo. Melono razdelimo na dva krožnika, dodamo paradižnik in na vse skupaj natrgamo mocarelo ali burrato. Potresemo z lističi bazilike in mete ter pokapamo z oljem in balzamičnim kisom. Postrežemo s hrustljavim kruhom.

Nasvet

Melono lahko popečemo tudi na žaru – tako bo dobila še aromo dima.

3