Sestavine

  • 4 listi vlečenega testa
  • 1,5 kg sliv
  • 120 g + 2 žlici kristalnega sladkorja
  • 120 g mletih orehov
  • 150 g belega kruha
  • 100 g masla
  • 150 g belih krušnih drobtin
  • šilce slivovega žganja
  • malo cimeta
  • 50 g masla in jajce za premaz

Priprava

1.

Kruhu obrežemo skorjo, ga narežemo na kocke in jih v pečici nekoliko osušimo. Slive operemo, osušimo, razpolovimo, odstranimo koščice in slivove polovice še enkrat vzdolžno prerežemo.

2.

V ponvi segrejemo maslo, dodamo drobtine in 2 žlici sladkorja ter zlato popražimo, nato maslene drobtine ohladimo.

3.

Pečico segrejemo na 180 °C. Slive zmešamo s sladkorjem, orehi, cimetom, slivovim žganjem in krušnimi kockami. En list testa položimo na vlažno kuhinjsko krpo. Testo premažemo z razpuščenim maslom, pokrijemo z drugim listom in tudi tega premažemo z maslom. Dve tretjini testa posujemo s polovico maslenih drobtin, nato po drobtinah razporedimo polovico slivovega nadeva. Zavitek zvijemo s pomočjo kuhinjske krpe in ga položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Postopek ponovimo še za drugi zavitek. Oba zavitka premažemo z razžvrkljanim jajcem in pečemo približno 35 minut. Preden ga narežemo, naj se malo ohladi.

5