Sestavine

  • 1 kg škampov
  • 1 dl oljčnega olja
  • 3 dl belega vina
  • 4 stroki česna
  • šopek peteršilja
  • 1 žlica krušnih drobtin
  • sol
  • poper

Priprava

1.

Škampe operemo pod tekočo vodo, pustimo, da se odcedijo, in jih po trebušni strani lupine prerežemo, da jih kuhane laže olupimo.

2.

V široki kozici segrejemo oljčno olje in dodamo škampe. Malo jih popečemo, potresemo s sesekljanim česnom in peteršiljem ter vse skupaj rahlo prepražimo. Zalijemo z vinom, dodamo drobtine, kozico pretresemo, pokrijemo in na zmernem ognju kuhamo 10 do 15 minut.

3.

Če je omaka pregosta, prilijemo malo vode ali vina, če je preredka, pa jo zgostimo s še malo drobtinami. Solimo in popramo po okusu. Postrežemo z belim kruhom.

Nasvet

Če pripravljamo večjo količino škampov, jih popečemo v več izmenah in vmes po potrebi dodamo še malo olja. Ko pečemo zadnjo izmeno, dodamo česen in peteršilj, prepražimo, da česen zadiši, vse škampe vrnemo v kozico in nadaljujemo s pripravo buzare. Če želimo pripraviti rdečo buzaro, dodamo 150 g olupljenega nasekljanega paradižnika, preden škampe zalijemo z vinom.

40