Sestavine

  • 200 g (4 kosi) svinjske vratovine brez kosti
  • 200 g (4 kosi) junčje vratovine brez kosti
  • 200 g (4 kosi) srninega stegna brez kosti
  • 200 g (4 kosi) piščančjega fileja
  • 200 g (4 kosi) klobasic za žar
  • 200 g sveže paprike
  • 1 večja čebula
  • mleta rdeča sladka paprika
  • mešanica začimb za perutnino
  • mešanica začimb za divjačino
  • sol
  • mleti poper
  • lesena palica
  • 4 kovinska nabodala
  • tanjša žica za povezovanje

Priprava

1.

Meso po vrstah poljubno začinimo, solimo in popramo. Papriko razrežemo na štiri enako velike kose in jim v sredini izrežemo luknje debeline lesene palice. Čebulo olupimo in jo razpolovimo, v sredini vsake polovice izrežemo luknjo debeline lesene palice. Leseno palico na eni strani ošilimo in začnemo nabadati sestavine. Najprej nabodemo polovico čebule, nato izmenično nabadamo meso in papriko, klobase pa samo ovijemo okoli palice, končamo z drugo polovico čebule.

2.

Po dolžini z obeh strani v meso zabodemo po dve kovinski nabodali (pazimo, da so nabodala dovolj dolga, da se v sredini križajo). Nato na vsakem koncu nabodal v sredini okel zvrtamo v palico luknjico, skozi katero prevlečemo žico in nabodala trdno pritrdimo na palico. Nabodali z žico pritrdimo na palico tudi ob njunem stičišču, s tem onemogočimo, da se meso med peko nenadzorovano obrača.

3.

Šašlik pečemo na zmernem ognju, med peko ga večkrat premažemo z maščobo ali mešanico maščob in vina, kar da mesu še prijetnejšo aromo. Čas pečenja je približno 1 uro in 20 minut, odvisen je od debeline šašlika.

21