Sestavine

  • Račje prsi
  • Sol
  • Črni poper
  • Zvezdasti janež
  • Klinčki
  • Cimet
  • Olje

Priprava

1.

Račje prsi s kožo in maščobo najprej dobro nasolimo in popopramo, dodamo pa še praznične začimbe cimet, janež, klinčke in zrno koriandra.

Začimbe na kratko popekamo na suhi ponvi in zdrobimo v možnarju. Če nimamo časa, izberemo že pripravljeno mešanico začimb five spices.

Suho jih mariniramo v hladilniku 24 ur nepokrite. Koža naj bo obrnjena navzgor.

2.

Naslednji dan jih nekaj ur pred peko vzamemo iz hladilnika in si pripravimo žar za indirektno peko pri temperaturi 110 °C.

Za dim uporabimo les češnje, ki mu lahko dodamo še pest nezdrobljenih začimb od prejšnjega dne.

Meso lahko tenko premažemo z oljem in ga pri nizki temperaturi počasi dimimo ca. 45 minut, oziroma toliko, da središčna temperatura doseže 45-48 °C.

Račje prsi vzamemo na tej točki z rešetke in damo počivat.

3.

Medtem žar pripravimo za direktno peko in nad ogenj postavimo litoželezno ponev, ki jo dobro segrejemo.

Odimljene prsi želimo predvsem zelo dobro in hrustljavo zapeči na strani kožie in samo na kratko na drugi strani.

Končna temperatura medium pečenih dimljenih prsi je 60 °C zato jih pečemo do 55-57 °C na ponvi, da nam končna temperatura ne uide previsoko.

 

Podobni recepti

Hrustljave račje prsi

Hrustljave račje prsi

Opomba

Oprema, ki jo potrebujemo:

Pokriti žar

Litoželezna ponev

Prijemalke

Termometer za meso

Les češnje

Oglje

 

Nasvet

Prsi, pečene na ta način, z lahkoto zamenjajo dober steak in se odlično ujamejo z močnejšim suhim rdečim vinom. Vse drugo je odvisno od vas in vaše kuharske domišljije.

2