Puranji zrezki s pirejem iz brokolija in fižola
Puranji zrezki s pirejem iz brokolija in fižola
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2013
ČAS PRIPRAVE: 50 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 3 žlice moke
- 1 večje jajce
- 100 g svežih krušnih drobtin
- lupina 1 limone
- manjši šopek nasekljanega peteršilja
- 450 g puranjih zrezkov iz prsi
- 2 žlici sončničnega olja
- 4 vejice češnjevih paradižnikov
- 350 g brokolija
- 1 pločevinka (400 g) belega fižola
- 4 žlice zelenega pesta
- sol
- poper
- krhlji limone, ko postrežemo
Priprava
Pečico segrejemo na 180 °C. V krožnik damo moko z malo soli in popra. V drugem krožniku razžvrkljamo jajce z žlico vode. V tretjem krožniku zmešamo drobtine z limonovo lupino in peteršiljem.
Puranje zrezke povaljamo najprej v moki, jih otresemo in potopimo v jajčno, nato pa še v krušno mešanico. Krušno oblogo z rokami utrdimo, da se čim bolj prime zrezkov. Zrezke odlagamo v nizek pekač, jih pokapljamo z oljem in pečemo 20 minut. V pekač nato dodamo še vejice češnjevih paradižnikov in pečemo še 5 minut.
Medtem očistimo brokoli in ga razdelimo na posamezne cvetove. V posodi zavremo vodo, ji dodamo brokoli in ga kuhamo 5 minut. Dodamo beli fižol in kuhamo še 2 minuti, da se brokoli zmehča. Zelenjavo odcedimoin pustimo na cedilu še kakšno minuto ali dve, da malo odpari.
Brokoli in fižol stresemo nazaj v posodo, dodamo pesto in vse zmečkamo v pire. Puranje zrezke postrežemo s pripravljenim pirejem in češnjevim paradižnikom. Zraven ponudimo še limonove krhlje.
Nasvet
Sveže krušne drobtine pripravimo tako, da sredico en dan starega kruha sesekljamo v sekljalniku ali s paličnim mešalnikom.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.