Prosena kaša s suhimi slivami
Prosena kaša je bila od nekdaj del slovenske tradicije.
Prosena kaša s suhimi slivami
Prosena kaša je bila od nekdaj del slovenske tradicije.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, November 2019
ČAS PRIPRAVE: 50 min
KOLIČINA: za 4 do 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 lonček (2 dl) prosene kaše
- 6–8 dl mleka (odvisno od tega, kako gosto kašo želimo)
- 1–2 žlici sladkorja (po okusu)
- 2 dl sladke smetane
- 1 vaniljev strok
- ščep soli
- 12 mehkih suhih sliv
Priprava
Proseno kašo stresemo v cedilo, jo operemo in odcedimo. Slive narežemo na manjše koščke.
V kozici pristavimo mleko in mu dodamo vaniljev strok in sladkor. Ko mleko zavre, vanj vsujemo kašo, solimo, zmanjšamo temperaturo in kuhamo približno 30 minut. Vmes večkrat premešamo, da se kaša ne prime dna kozice.
Ko je kaša že skoraj kuhana, prilijemo smetano in dodamo narezane slive. Dobro pomešamo in kuhamo še približno 5 minut. Če se nam zdi kaša pregosta, dodamo še malo mleka.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.