Sestavine

  • Goveja bržola v kosu (prime rib roast)
  • Mešanica soli, popra in zdrobljenega česna (SPG)
  • Rožmarin, timijan, žajbelj, sveži česen
  • Korenasta zelenjava, čebula, hruška
  • Goveja jušna osnova
  • Oljčno olje
  • Maslo
  • Rdeče vino (merlot)

Priprava

1.

Bržolo nasolimo z mešanico SPG dan prej in jo suho mariniramo v hladilniku. Sol v tem času prodre globoko v meso.

Naslednji dan jo nekaj ur pred peko vzamemo iz hladilnika, da se ogreje na sobno temperaturo.

2.

Pripravimo si žar za direktno peko in z vrvico povežemo bržolo, da je lepa in enakomerno debela.

Zelišča in česen stremo in pomešamo z oljčnim oljem. Dodamo maslo in malce merlota ter samo toliko segrejemo, da se maslo stali.

S to marinado premažemo bržolo in lahko začnemo peči.

3.

V prvem koraku ustvarjamo Maillardovo reakcijo na močnem ognju s konstantnim obračanjem bržole na vse strani.

Ko jo obrnemo, pravkar zapečeno stran spet premažemo z marinado.

Prvi del pečenja zaključimo, ko dosežemo slastno rjavo zapečeno skorjo.

4.

Za drugi del peke si žar pripravimo na nižjo temperaturo, 140 °C.

V pekač na dno dodamo narezano zelenjavo in hruško, na to podlago postavimo bržolo in jo prelijemo z ostankom marinade ter nekaj goveje jušne osnove.

V meso zapičimo sondo termometra in pekač postavimo na indirektno stran žara.

Bržolo pečemo do notranje temperature 50-52 °C. Pekač potem vzamemo iz žara in ga pokrijemo s folijo.

Tako naj počiva nekaj ur, lahko tudi v pečici pri 55 °C.

5.

Iz zelenjave in preostale tekočine v pekaču precedimo in reduciramo omako, ki ji dodamo še nekaj merlota in na koncu vmešamo nekaj kosmov hladnega masla.

 

Opomba

Pečenka prime rib roast resnično zasije, ko jo narežemo na praznični mizi.

Nasvet

Oprema, ki jo potrebujemo:

Pokriti žar ali smoker

Termometer za meso s sondo

Vrvica za meso

Prijemalke

Oglje

3