Sestavine

  • 500 g polnozrnate moke
  • 21 g (½ zavitka) svežega kvasa
  • 1 žlička soli
  • do 3,5 dl mlačne vode
  • 100 g mešanice semen (lanena, sezamova, bučna)
  • 50 g grobo nasekljanih orehovih jedrc
  • malo sončničnega olja za premaz
  • moka za delovno površino

Priprava

1.

Kvas raztopimo v malo mlačne vode (vzamemo jo od predpisane količine). V veliko skledo stresemo moko, v sredini naredimo jamico, ob strani pa damo žličko soli. V jamico zlijemo raztopljen kvas in skoraj vso mlačno vodo. S kuhalnico ali kar z roko zamešamo moko z vodo, da dobimo mehko testo, ki ga lahko gnetemo. Če je treba, dodamo še malo vode.

2.

Testo stresemo na rahlo pomokano delovno površino in ga gnetemo 10 minut, da postane gladko, elastično in se ne lepi več na roke. Vanj vmešamo večji del semen in vsa orehova jedrca, ga oblikujemo v kroglo in položimo v čisto skledo, premazano z oljem. Pokrijemo ga s prozorno kuhinjsko folijo, ki jo tudi premažemo z oljem, in pustimo vzhajati, da podvoji svoj volumen.

3.

Vzhajano testo preložimo na pomokano delovno površino, ga še enkrat na kratko pregnetemo in ponovno oblikujemo v kroglo, ki jo povaljamo v preostalih semenih. Položimo jo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pustimo vzhajati približno pol ure, da podvoji prostornino.

4.

Pečico segrejemo na 220 °C. Kruh pečemo 10 minut, nato temperaturo zmanjšamo na 190 °C in pečemo še 25 do 30 minut. Kruh je pečen, če votlo zadoni, ko potrkamo po njegovem dnu. Ohladimo ga na kuhinjski rešetki.

Kdaj testu dodamo dodatke?

Dodatke, kot so semena in začimbe, lahko testu dodamo že na začetku, težke dodatke, kot so cela orehova jedrca, suho sadje ali olive, pa dodamo, tik preden vzhajano testo oblikujemo, ker sicer ovirajo vzhajanje. Dodatke, ki bi lahko testo obarvali (pa tega ne želimo), dodamo po prvem vzhajanju. Semena, ki jih posipamo po oblikovanem hlebcu testa za kruh, se bodo lažje prilepila, če testo povrhu premažemo z vodo ali stepenim jajcem.

71