Poletni zelenjavni zvitki
Za zvitke lahko uporabite vso domačo pridelano zelenjavo.

Poletni zelenjavni zvitki
Za zvitke lahko uporabite vso domačo pridelano zelenjavo.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2020
ČAS PRIPRAVE: 45 min
KOLIČINA: za 4 osebe kot lahko kosilo ali za 6 kot predjed
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2 jajčevca, po možnosti dolga in ozka
- 2 bučki, po možnosti dolgi približno kot jajčevca
- 6 žlic oljčnega olja
- sol in poper
- 3 rdeče paprike
- 100 g rikote
- 2 žlici pesta
- 50 g pinjol
- lističi bazilike, ko postrežemo
Priprava
Vsak jajčevec in bučko po dolgem narežemo na 6 rezin. Posolimo jih in pustimo nekaj časa, da spustijo tekočino. Nato jih popivnamo in premažemo z oljem. Na žaru jih pečemo toliko časa, da se obarvajo, nato jih obrnemo. Poberemo jih z žara in pustimo, da se ohladijo (rezine bučk in jajčevcev hranimo ločeno).
Paprike narežemo na četrtine in jim odstranimo semena. Položimo jih na žar s kožo navzdol in pečemo, da koža počrni. Preložimo jih v skledo in pokrijemo s folijo. Ko se dovolj ohladijo, da jih lahko primemo, jim odstranimo kožice.
Podobni recepti

Zvitki iz jajčevcev s špinačo in skuto

Pita s pečeno poletno zelenjavo in kozjim sirom
Rikoto zmešamo s pestom ter malo soli in popra. Na delovno površino položimo rezino jajčevca in jo premažemo z malo mešanice rikote in pesta. Pokrijemo z rezino bučke in tudi to premažemo. Obložimo še z rezino paprike, potem pa naredimo zvitek, ki ga po potrebi zašpilimo z zobotrebcem. Položimo ga na pladenj in postopek ponovimo s preostalo zelenjavo in mešanico, da dobimo 12 zvitkov.
Pinjole popražimo v suhi ponvi, da se zlato obarvajo. Zvitke pokapamo z malo olja ter posujemo s pinjolami in lističi bazilike. Lahko jih shranimo v hladilnik, preden jih postrežemo, pa naj se ogrejejo na sobno temperaturo.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.