Sestavine

  • 1,5 dl sladke smetane
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 12 jagod
  • 4 breskve ali nektarine (lahko uporabimo vložene)
  • 4 kepice dobrega vaniljevega sladoleda
  • 4 kepice dobrega sorbeta iz jagodičja

sladek drobljenec iz makadamij

  • sončnično olje za namastitev
  • 50 g sladkorja
  • 50 g popraženih oreškov makadamij

jagodna omaka

  • 350 g jagod
  • 1 žlica sladkorja v prahu

Priprava

1.

Za sladek drobljenec iz makadamij velik plitev pekač namažemo z oljem. Sladkor vsujemo v oplasteno kozico in nežno segrevamo, da se stopi. Dodamo makadamije. Ko sladkor dobi globoko karamelno barvo, zmes prelijemo na pekač in pustimo, da se popolnoma ohladi. Nalomimo na kose in v multipraktiku zmeljemo v grobe drobtine. (To lahko naredimo do 1 teden vnaprej in drobljenec shranimo v nepredušno zaprti posodici.)

2.

Za omako jagode očistimo in gladko zmeljemo v multipraktiku, nato omako precedimo skozi fino sito in ji primešamo sladkor v prahu.

3.

Sestavimo kupe. Štiri jagode pustimo cele, preostale narežemo na koščke. Na koščke narežemo tudi breskve ali nektarine. Sladko smetano stepemo s sladkorjem v prahu le toliko, da obdrži obliko. V velike kozarce v plasteh zložimo narezano sadje, sladki drobljenec, sladoled, sorbet in omako, nazadnje pa obložimo s smetano, posujemo s še malo drobljenca in okrasimo s celimi jagodami.

Sorbet

Recept za sorbet iz črnega ribeza ali malin najdete na spletni strani www.dobertek.com.

2