Poletna pavlova z jagodičjem
Ali veste, da je nežna slaščica pavlova je svoje ime dobila po elegantni balerini Ani Pavlovi?
Poletna pavlova z jagodičjem
Ali veste, da je nežna slaščica pavlova je svoje ime dobila po elegantni balerini Ani Pavlovi?
Recept je objavljen v reviji Dober tek, Julij/avgust 2019
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
meringa
- 3 veliki beljaki (sobne temperature)
- 150 g kristalnega sladkorja
- 1 žlička koruznega škroba
- 1 žlička belega vinskega kisa
- 1⁄2 žličke vaniljevega izvlečka ali arome
- rdeče jedilno barvilo (po želji)
nadev
- 1 dl sladke smetane za stepanje
- 200 g grškega jogurta (z 2 % maščobe)
- 85 g crème fraîche ali kisle smetane
- 2 žlički rjavega sladkorja
- 350 g očiščenih jagod
- 150 g malin
- 150 g borovnic
- 2 pasijonki
- malo sladkorja v prahu za posip
- nekaj metinih lističev za okras (po želji)
Priprava
Pečico segrejemo na 150 °C. Velik plitev pekač obložimo s papirjem za peko in s svinčnikom na sredino narišemo krog premera 20 cm. Papir obrnemo.
V veliki skledi z električnim mešalnikom stepemo beljake, da nastane sneg z mehkimi vršički. Po žlicah dodajamo kristalni sladkor in dobro stepemo, preden dodamo naslednjo žlico. Nadaljujemo s stepanjem in dodajanjem sladkorja, da nastane gosta ter sijoča masa in da na koncu metlic mešalnika nastanejo trdi vršički. Nazadnje vmešamo koruzni škrob, kis in vaniljo.
Papir za peko lahko na pekač prilepimo z malce meringe. Na sredino kroga naložimo nekaj velikih žlic meringe in jo nežno razmažemo v 15 cm velik krog debeline približno 1,5 cm. (Zdaj lahko v preostalo meringo z nožem narahlo vmešamo jedilno barvilo, da nastane marmoriran vzorec.)
Podobni recepti
Pavlova s češnjami, vrtnicami in pistacijami
Dvonadstropna čokoladna torta z jagodičjem
Veliko žlico meringe položimo na rob osnove, tako da sega do črte. Ponovimo s še 7 žlicami meringe, da dobimo dvignjen rob za pavlovo, znotraj pa ostane prostor za sadje in smetano. Morebitne vrzeli v robu zapolnimo s kepicami meringe. Pečemo 1 uro – ko po meringi nežno potrkamo, mora zveneti hrustljavo. Pečico ugasnemo in meringo pustimo v njej še 1 uro, da se počasi ohladi. Nato jo vzamemo iz pečice, previdno odluščimo papir in do konca ohladimo na kuhinjski mrežici. (Meringo lahko spečemo do 3 dni vnaprej in jo hranimo v neprodušno zaprti posodi ali zavito v aluminijasto folijo.)
Nadev pripravimo tik pred postrežbo. Jagode razpolovimo ali narežemo na rezine. Smetano stepemo, da dobi mehke vršičke. Narahlo vmešamo grški jogurt, nato pa še crème fraîche ali kislo smetano in sladkor. Na meringo potresemo polovico jagodičja. Pasijonki po dolgem prepolovimo, postrgamo pulpo in semena ter potresemo po jagodičju. Obložimo s polovico jogurtove mešanice. Potresemo z nekaj preostalega jagodičja, obložimo s še nekaj žlicami jogurtove mešanice, nato pa posujemo še s preostalim jagodičjem. Lahno poprašimo s sladkorjem v prahu in po želji okrasimo z lističi mete. Takoj postrežemo – če pavlova predolgo stoji, bo nadev zmehčal meringo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.