Pirhi, pobarvani z naravnimi barvami
Najlepši so pirhi, pobarvani z naravnimi barvami. Tu so zamisli za barvanje s čebulnimi olupki, hibiskusovim čajem in kurkumo.

Pirhi, pobarvani z naravnimi barvami
Najlepši so pirhi, pobarvani z naravnimi barvami. Tu so zamisli za barvanje s čebulnimi olupki, hibiskusovim čajem in kurkumo.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, marec 2021
ČAS PRIPRAVE: 20 min
KOLIČINA: poljubno število pirhov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- jajca
- olupki rjave čebule (za rdečerjave pirhe)
- 8 vrečk čaja rooibos ali hibiskusovega čaja (za oranžne pirhe)
- 2 žlici kurkume (za rumene pirhe)
- zelišča in listki za okras
- po en kos gaze za vsako jajce
- vrvica ali sukanec
- malo olja
Priprava
Pripravimo tri kozice, v katerih bomo kuhali jajca, in jih napolnimo s pol litra vode. V prvo damo čebulne olupke, v drugo vrečke čaja, v tretjo pa kurkumo. Dobro premešamo.
Na vsak kos gaze položimo po en listek, nanj pa položimo jajce. Gazo čvrsto zavijemo okoli jajca in jo zavežemo z vrvico.
Podobni recepti

Pirhi

Bogata orehova potica

Kreša v jajčnih lupinah

Velikonočna šunka v krušnem testu

Velikonočna golobica
Zavita jajca položimo v kozice z obarvano vodo in jih kuhamo 10 minut. Nato jih odstavimo in pustimo, da se jajca v vodi ohladijo (tako se bo barva še bolje prijela na jajčno lupino). Obarvana jajca nato previdno vzamemo iz vode.
Gazo razrežemo in jajca posušimo s kuhinjsko krpo. Kos papirnate brisačke pomočimo v malo olja in z njim obrišemo obarvana jajčka, da se bodo lepo svetila.
Intenzivnost barv
Kako močno bodo pirhi obarvani, je odvisno od količine dodanih rastlin ali začimb. Več ko je v vodi na primer čebulnih olupkov, bolj bodo jajčka rdečerjava. Pirhe lahko obarvamo tudi z drugimi naravnimi barvami:
- rdeča: sok rdeče pese ali malin,
- vijoličasta: borovničev sok ali sok robidnic,
- modra: sok bezgovih jagod ali rdeče zelje,
- zelena: listi koprive ali špinače, zeleni čaj ali čaj mača,
- oranžna: mleta paprika,
- rumena: cvetovi kamilice ali regrata, listi hrena ali žafranika,
- rjava: olupki rjave čebule, listi in lubje hrasta ali črni čaj.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.