Sestavine

  • jajca
  • olupki rjave čebule (za rdečerjave pirhe)
  • 8 vrečk čaja rooibos ali hibiskusovega čaja (za oranžne pirhe)
  • 2 žlici kurkume (za rumene pirhe)
  • zelišča in listki za okras
  • po en kos gaze za vsako jajce
  • vrvica ali sukanec
  • malo olja

Priprava

1.

Pripravimo tri kozice, v katerih bomo kuhali jajca, in jih napolnimo s pol litra vode. V prvo damo čebulne olupke, v drugo vrečke čaja, v tretjo pa kurkumo. Dobro premešamo.

2.

Na vsak kos gaze položimo po en listek, nanj pa položimo jajce. Gazo čvrsto zavijemo okoli jajca in jo zavežemo z vrvico.

3.

Zavita jajca položimo v kozice z obarvano vodo in jih kuhamo 10 minut. Nato jih odstavimo in pustimo, da se jajca v vodi ohladijo (tako se bo barva še bolje prijela na jajčno lupino). Obarvana jajca nato previdno vzamemo iz vode.

4.

Gazo razrežemo in jajca posušimo s kuhinjsko krpo. Kos papirnate brisačke pomočimo v malo olja in z njim obrišemo obarvana jajčka, da se bodo lepo svetila.

Intenzivnost barv

Kako močno bodo pirhi obarvani, je odvisno od količine dodanih rastlin ali začimb. Več ko je v vodi na primer čebulnih olupkov, bolj bodo jajčka rdečerjava. Pirhe lahko obarvamo tudi z drugimi naravnimi barvami:

  • rdeča: sok rdeče pese ali malin,
  • vijoličasta: borovničev sok ali sok robidnic,
  • modra: sok bezgovih jagod ali rdeče zelje,
  • zelena: listi koprive ali špinače, zeleni čaj ali čaj mača,
  • oranžna: mleta paprika,
  • rumena: cvetovi kamilice ali regrata, listi hrena ali žafranika,
  • rjava: olupki rjave čebule, listi in lubje hrasta ali črni čaj.
1