Sestavine

  • 6 porov
  • olje za cvrenje
  • 3 olupljeni krompirji
  • sol
  • 3 žličke suhega origana
  • 3 žličke sezamovih semen
  • 50 g stopljenega masla
  • 100 g nadrobljenega turškega kozjega sira tulum, fete ali mladega kozjega sira

testo

  • 600 g namenske moke za kruh
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlička soli
  • 21 g svežega kvasa (ali 7 g suhega)
  • 1 žlica ekstra deviškega oljčnega olja

sirova omaka

  • 60 g masla
  • 40 g moke
  • 5 dl mleka
  • 60 g naribanega parmezana ali trdega ovčjega sira
  • 80 g naribanega sira halumi (ali sira za žar)
  • sol

Priprava

1.

Za testo v skledo vsujemo moko, primešamo sladkor in sol. Dodamo nadrobljen kvas in v moko naredimo jamico, v katero damo olje. Postopoma prilijemo približno 3,5 dl mlačne vode in vse sestavine zamesimo v testo. Gnetemo ga 5 minut, da postane gladko, nato ga predenemo v čisto skledo, pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo in čez noč postavimo v hladilnik.

2.

Naslednji dan pečico segrejemo na 240 °C. Poru odrežemo zelene dele – bele dele pa pustimo v celem. Oplaknemo jih s hladno vodo, osušimo in damo na pekač. Pečemo jih 25 minut, vmes enkrat obrnemo, da so zunaj ožgani. Zunanjo plast zavržemo, a kakšen ožgan košček naj ostane za dodatno aromo. Konce obrežemo in por narežemo na 2 cm debele kolobarje. V pečico postavimo dva velika plitva pekača ali kamen za pico.

3.

Za sirovo omako v kozici na srednji temperaturi stopimo maslo, nato z metlico vmešamo moko. Dodamo tretjino mleka in gladko stepemo. Ponovimo še dvakrat s preostalima dvema tretjinama. Temperaturo zmanjšamo in kuhamo 15 minut, medtem občasno premešamo z metlico, da dobimo gostejšo omako. Vmešamo oba sira (halumi se ne bo stopil) in solimo po okusu. Pustimo, da se omaka ohladi.

4.

Olje segrejemo na 160 °C. Krompir z mandolino narežemo na 1 mm debele rezine. Oplaknemo ga s toplo vodo, da odstranimo odvečen škrob, in osušimo s kuhinjsko krpo. V porcijah ga cvremo 3 do 4 minute, da se zlato obarva (rezine v olje dodajamo posamič, da se ne zlepijo). S penovko jih poberemo iz olja in položimo na kuhinjski papir ter solimo.

5.

Pripravimo pide. Testo damo na pomokano delovno površino, ga potlačimo in povaljamo v dolgo klobaso, ki jo narežemo na 6 enakih delov. Vsakega povaljamo v kroglico in pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo.

6.

Kroglico testa na pomokani delovni površini razvaljamo v velik oval (približno 40 x 15 cm), debel 2 mm. Testo bo zelo elastično, a nazadnje se bo razvaljalo. Prenesemo ga na pomokan pekač.

7.

Na oval testa vzdolž sredine nanesemo šestino omake, posujemo s sezamom in origanom ter obložimo s porom, pri nadevanju pustimo 3 cm roba. Rob zavihamo, da dobimo nekakšne kanuje, pri čemer naj bo sredina odprta, tako da se vidi nadev. Robove priščipnemo, da se med peko ne bodo odvihali.

8.

Pido prenesemo na enega od razgretih pekačev in pečemo 12 minut, da je zunaj zlato hrustljavo zapečena. Medtem sestavimo naslednjo in jo spečemo na drugem razgretem pekaču. Nadaljujemo, dokler ne porabimo vsega testa.

9.

Ko so vse pide pečene, jih na hitro pogrejemo (2 do 3 minute), zunaj premažemo s stopljenim maslom in posujemo z nadrobljenim sirom.

Nasvet

Por lahko spečemo že dan prej, prav tako skuhamo sirovo omako, oboje pa do uporabe shranimo v hladilnik.

4