Pečeni jagenjček s hrustljavimi zeliščnimi drobtinami in krompirjem z limono in zelišči
Za velikonočno nedeljo se spodobi slasten pečeni jagenjček!
Pečeni jagenjček s hrustljavimi zeliščnimi drobtinami in krompirjem z limono in zelišči
Za velikonočno nedeljo se spodobi slasten pečeni jagenjček!
Recept je objavljen v reviji Dober tek, marec 2013
ČAS PRIPRAVE: 3 ure 30 min
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
jagenjček
- 5 korenčkov
- 2 čebuli
- 4 lovorovi listi
- šopek rožmarina
- 2 žlici oljčnega olja
- jagnječje stegno, težko pribl. 3 kg
- cela glavica česna in še 3 stroki
- sol
- poper
omaka
- 5 žlic moke
- 4 dl belega vina
- 6 dl jagnječje ali piščančje jušne osnove
drobtine
- 100 g belega kruha
- 2 stroka česna
- lupina 1 limone
- 1 žlica nasekljanih timijanovih lističev
- šopek nasekljanega peteršilja
- 3–4 nasekljani fileti sardonov (inčunov), po želji
krompir
- 3 kg manjšega krompirja
- 5 žlic oljčnega olja
- lupinica in sok 1 limone
- 2 žlici suhih mešanih zelišč
- sol
Priprava
Pečico segrejemo na 160 °C. Glavico česna prečno razpolovimo, čebulo in korenje olupimo in grobo nasekljamo. Zelenjavo položimo v velik pekač, priložimo lovorove liste in nekaj vejic rožmarina ter pokapljamo z oljem. Jagnječje stegno solimo in z ostrim nožem naredimo zareze v meso. Preostali česen olupimo in narežemo na tanke rezine. V vsako zarezo potisnemo rezinico česna in malo rožmarina, stegno položimo na zelenjavo v pekaču in dodamo še kanček belega vina. Če želimo, da je stegno rožnato pečeno, ga pečemo 2 uri, če želimo, da je dobro pečeno, pa 15 minut dlje.
Ko se jagnječje stegno peče že 30 do 45 minut, operemo krompir in ga damo v velik pekač, dodamo olje, limonov sok in lupino, zelišča in deciliter vode. Sestavine premešamo, pekač postavimo v pečico pod pekač z jagenjčkom in krompir pečemo uro in pol.
Ko jagnječje stegno vzamemo iz pečice, ga preložimo na pladenj, pokrijemo s folijo in pustimo počivati 40 do 50 minut. Medtem v pečici temperaturo zvišamo na 220 °C, krompir premešamo in ga pečemo še približno 45 minut.
Iz pekača, v katerem se je peklo stegno, odstranimo skoraj vso maščobo, pustimo pa pečeno zelenjavo in mesni sok. Pekač damo na ploščo štedilnika in pokuhamo mesni sok, da ostane le zelenjava. Potresemo jo z moko in mešamo, da nastane pasta. Počasi dodajamo vino, kuhamo minuto in nato vlijemo jušno osnovo ter kuhljamo toliko časa, da dobimo okusno omako. Precedimo jo v omačnico in pustimo na toplem.
Pripravimo še drobtine. Vse sestavine sesekljamo v sekljalniku in zeliščne drobtine razporedimo po pekaču. Pečemo jih 10 do 15 minut pri 220 °C, da so hrustljave, nato jih še enkrat v sekljalniku sesekljamo ali s prsti ponovno zdrobimo v drobtine. Jagnječje stegno narežemo na rezine in jih obložimo z zeliščnimi drobtinami. Omako postrežemo v omačnici.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.