Pečena svinjska potrebušina s krompirjem na način »fondant« in vloženo čebulico
Iščete zamisel za nedeljsko kosilo? Svinjska potrebušina s pečenim krompirjem in vloženo čebulico morda sicer ni klasična izbira, je pa izjemna.

Pečena svinjska potrebušina s krompirjem na način »fondant« in vloženo čebulico
Iščete zamisel za nedeljsko kosilo? Svinjska potrebušina s pečenim krompirjem in vloženo čebulico morda sicer ni klasična izbira, je pa izjemna.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, marec 2021
ČAS PRIPRAVE: 2 uri 30 min
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 zvezdasti janež
- 1⁄2 žličke suhega timijana
- 1⁄2 žličke muškatnega cveta
- 1 žlica grobe morske soli
- 2,5 kg težka svinjska potrebušina s kostmi in kožo
- 50 g zmehčanega masla za pekač
- 12 srednje velikih krompirjev za peko
- šopek timijana
- 450 g vložene čebulice
- 1,25 dl piščančje jušne osnove
Priprava
Zvezdasti janež v možnarju zdrobimo v prah. V skledici ga zmešamo s suhim timijanom, muškatnim cvetom in soljo. Kožo potrebušine zarežemo. Z začimbno mešanico jo natremo po vsej površini. Če imamo čas, meso zdaj v pekaču postavimo v hladilnik in ga pustimo, da se marinira do 24 ur, ni pa nujno.
Pečico segrejemo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo). Velik pekač namažemo z maslom. Od krompirjev na obeh straneh po dolžini odrežemo tanko rezino, da dobimo 2 ravni ploskvi, nato jih v eni plasti zložimo ob vse štiri stranice pekača s plosko stranjo navzdol. Krompir posujemo z lističi timijana in priložimo odcejeno čebulico, nato pa ga prelijemo z jušno osnovo.
Podobni recepti

Svinjska pečenka s koromačem in rožmarinom

Dvakrat pečena svinjska potrebušina in žametna omaka iz čebule in jabolk

Biftek s poprovo omako in pečenim krompirčkom

Bržolna pečenka s sladko čebulo in pečenim česnom

Potrebušina v viskiju
Potrebušino položimo na sredino pekača s kožno stranjo navzgor in pečemo 30 minut. Nato temperaturo zmanjšamo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo) in pečemo še 1 uro in 30 minut, da se koža hrustljavo zapeče. Potrebušino prenesemo na desko, jo ohlapno pokrijemo z aluminijasto folijo in pustimo počivati 20 minut.
Krompir vrnemo v pečico, temperaturo povišamo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo) in pečemo še 25 do 30 minut, da se hrustljavo zapeče. Vmes ga obrnemo na drugo plosko stran, da je zapečen z obeh strani. Potrebušino narežemo na obilne kose (najlaže gre z nazobčanim nožem) in jo postrežemo s krompirjem ter karamelizirano čebulico.
Klasični krompir na način »fondant«
Po klasičnem receptu krompir najprej v ponvu na maslu zapečemo po ploskih straneh, nato pa mu dodamo jušno osnovo in ga postavimo v pečico, kjer se do konca speče, tako da je zunanjost hrustljava, notranjost pa kremasta in sočna. V tem receptu krompirju najprej dodamo jušno osnovo, da se zmehča, nato pa ga zapečemo, da postane hrustljav. K tako pripravljenemu krompirju se najbolje poda timijan.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.