Sestavine

  • 1 zvezdasti janež
  • 1⁄2 žličke suhega timijana
  • 1⁄2 žličke muškatnega cveta
  • 1 žlica grobe morske soli
  • 2,5 kg težka svinjska potrebušina s kostmi in kožo
  • 50 g zmehčanega masla za pekač
  • 12 srednje velikih krompirjev za peko
  • šopek timijana
  • 450 g vložene čebulice
  • 1,25 dl piščančje jušne osnove

Priprava

1.

Zvezdasti janež v možnarju zdrobimo v prah. V skledici ga zmešamo s suhim timijanom, muškatnim cvetom in soljo. Kožo potrebušine zarežemo. Z začimbno mešanico jo natremo po vsej površini. Če imamo čas, meso zdaj v pekaču postavimo v hladilnik in ga pustimo, da se marinira do 24 ur, ni pa nujno.

2.

Pečico segrejemo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo). Velik pekač namažemo z maslom. Od krompirjev na obeh straneh po dolžini odrežemo tanko rezino, da dobimo 2 ravni ploskvi, nato jih v eni plasti zložimo ob vse štiri stranice pekača s plosko stranjo navzdol. Krompir posujemo z lističi timijana in priložimo odcejeno čebulico, nato pa ga prelijemo z jušno osnovo.

3.

Potrebušino položimo na sredino pekača s kožno stranjo navzgor in pečemo 30 minut. Nato temperaturo zmanjšamo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo) in pečemo še 1 uro in 30 minut, da se koža hrustljavo zapeče. Potrebušino prenesemo na desko, jo ohlapno pokrijemo z aluminijasto folijo in pustimo počivati 20 minut.

4.

Krompir vrnemo v pečico, temperaturo povišamo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo) in pečemo še 25 do 30 minut, da se hrustljavo zapeče. Vmes ga obrnemo na drugo plosko stran, da je zapečen z obeh strani. Potrebušino narežemo na obilne kose (najlaže gre z nazobčanim nožem) in jo postrežemo s krompirjem ter karamelizirano čebulico.

Klasični krompir na način »fondant«

Po klasičnem receptu krompir najprej v ponvu na maslu zapečemo po ploskih straneh, nato pa mu dodamo jušno osnovo in ga postavimo v pečico, kjer se do konca speče, tako da je zunanjost hrustljava, notranjost pa kremasta in sočna. V tem receptu krompirju najprej dodamo jušno osnovo, da se zmehča, nato pa ga zapečemo, da postane hrustljav. K tako pripravljenemu krompirju se najbolje poda timijan.

2