Pečena feta z grozdjem
Pečeno feto pripravite gostom za predjed
Pečena feta z grozdjem
Pečeno feto pripravite gostom za predjed
Recept je objavljen v reviji Dober tek, september 2020
ČAS PRIPRAVE: 45 min
KOLIČINA: za 6–8 oseb kot predjed
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 majhna rdeča čebula
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 1 žlička svetlo rjavega sladkorja
- 350 g rdečega grozdja
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 žlički sumaka
- 1⁄2 majhnega šopka kopra
- 500 g fete
- sol in poper
- kruh, ko postrežemo
Priprava
Čebulo prerežemo na pol in jo narežemo na tanke polmesece. Grozdje razdelimo na manjše grozde s po nekaj jagodami, ki se še držijo vejice.
V skledo damo čebulo, kis, sladkor in ščep soli. Začimbe kako minuto vtiramo v čebulo, da se nekoliko marinira. Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo).
Podobni recepti
Špinačna pita s sirom feta in sušenimi paradižniki
Feta, marinirana v olju s timijanom in čilijem
Globlji pravokoten pekač obložimo s papirjem za peko. Koper nasekljamo. V pekač damo grozdje in ga začinimo z žlico oljčnega olja, žličko sumaka, večino kopra in nekaj soli ter popra. Dobro premešamo. Feto položimo med grozdje, nato pa vse skupaj potresemo z marinirano čebulo in pokapamo z začinjenim kisom, ki je ostal v skledi, ter preostalim oljem. Nazadnje dodamo preostalo žličko sumaka. (Feto z grozdjem lahko v hladilniku hranimo do 24 ur, lahko pa jo spečemo takoj.)
Pečemo 30 do 35 minut, dokler feta ne dobi zlato rjave skorjice, grozdje pa je videti sočno pečeno. Potresemo s preostalim koprom in postrežemo kar v pekaču, s kruhom, s katerim bomo pomazali sir, grozdje in sok od pečenja.
Sumak
je bližnjevzhodna začimba iz posušenih in zmletih jagod octovca. Je rahlo kiselkastega okusa in ga lahko nadomestimo z limonovim sokom ali naribano limonovo lupinico, pomešano z malo soli. Pogost je v solatah, humusu, rižu in mesnih jedeh, saj jim doda osvežilno noto. Ena od vrst octovca (Rhus typhina) kot okrasno drevo raste tudi pri nas.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.