Sestavine

  • 1 majhna rdeča čebula
  • 2 žlici rdečega vinskega kisa
  • 1 žlička svetlo rjavega sladkorja
  • 350 g rdečega grozdja
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 žlički sumaka
  • 1⁄2 majhnega šopka kopra
  • 500 g fete
  • sol in poper
  • kruh, ko postrežemo

Priprava

1.

Čebulo prerežemo na pol in jo narežemo na tanke polmesece. Grozdje razdelimo na manjše grozde s po nekaj jagodami, ki se še držijo vejice.

2.

V skledo damo čebulo, kis, sladkor in ščep soli. Začimbe kako minuto vtiramo v čebulo, da se nekoliko marinira. Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo).

3.

Globlji pravokoten pekač obložimo s papirjem za peko. Koper nasekljamo. V pekač damo grozdje in ga začinimo z žlico oljčnega olja, žličko sumaka, večino kopra in nekaj soli ter popra. Dobro premešamo. Feto položimo med grozdje, nato pa vse skupaj potresemo z marinirano čebulo in pokapamo z začinjenim kisom, ki je ostal v skledi, ter preostalim oljem. Nazadnje dodamo preostalo žličko sumaka. (Feto z grozdjem lahko v hladilniku hranimo do 24 ur, lahko pa jo spečemo takoj.)

4.

Pečemo 30 do 35 minut, dokler feta ne dobi zlato rjave skorjice, grozdje pa je videti sočno pečeno. Potresemo s preostalim koprom in postrežemo kar v pekaču, s kruhom, s katerim bomo pomazali sir, grozdje in sok od pečenja.

Sumak

je bližnjevzhodna začimba iz posušenih in zmletih jagod octovca. Je rahlo kiselkastega okusa in ga lahko nadomestimo z limonovim sokom ali naribano limonovo lupinico, pomešano z malo soli. Pogost je v solatah, humusu, rižu in mesnih jedeh, saj jim doda osvežilno noto. Ena od vrst octovca (Rhus typhina) kot okrasno drevo raste tudi pri nas.

2