Sestavine

  • 300 g suhega riža s plesnijo koji
  • 150 g nerafinirane nejodirane soli
  • 6 dl vode
  • 400 g suhih sojinih zrn

Priprava

1.

Sojina zrna čez noč namočimo in jih nato v sveži vodi skuhamo, da so mehka, kar lahko traja več ur. Nato jih odcedimo, 6 dl vode, v kateri so se kuhala, pa shranimo (če je vode ostalo manj, jo dolijemo iz pipe).

2.

Sojina zrna pretlačimo, vmešamo vodo, v kateri smo prej raztopili sol, na koncu pa v mešanico nadrobimo še kojificirana riževa zrna. Temeljito premešamo, prestavimo v stekleno ali plastično posodo in površino zravnamo.

3.

Zadnji korak je obtežitev: najbolje, da na pasto miso najprej položimo nekaj, kar pokriva večino površine (na primer krožnik), na to ploskev pa dodamo še kakšno utež. Posoda mora ostati odprta. Če vse dovolj obtežimo, se čez nekaj mesecev na vrhu začne nabirati tekočina (to je sojina omaka tamari), pasta miso pa nastane pod utežjo.

4.

Pasta miso naj fermentira na sobni temperaturi od 6 do 12 mesecev, po končani fermentaciji pa jo shranimo na hladnem, najbolje v hladilniku.

 

Recept je pripravila Sanja Čakarun, soustanoviteljica blagovne znamke Kis in kvas. Za Dober tek piše članke o fermentirani hrani.

Nasvet

Priprave preproste različice paste miso se lahko lotimo tudi sami doma. Ker je vzgoja plesni koji na rižu lahko kar zapletena, je najbolje, da s plesnijo oplemeniten riž naročimo na spletu.

3