Sestavine

  • 4 steaki iz svinjskega plečeta, težki po 220 g in debeli pribl. 3 cm, pripravljeni za peko

nadev

  • 1 žlica repičnega olja
  • 100 g drobno sesekljane čebule
  • 2 drobno sesekljana stroka česna
  • 2 paradižnika, razsemenjena in narezana na kocke
  • 250 g oprane mlade špinače
  • 3 rezine pršuta, narezane na kocke
  • 120 g grobo naribanega trdega sira
  • sol in poper
  • muškatni orešek

začimbna mešanica

  • 2 žlički drobno sesekljanega svežega rožmarina
  • 1⁄2 žličke grobe morske soli
  • 1⁄2 žličke sveže mletega črnega popra
  • 2 žlici repičnega olja

Priprava

1.

Za nadev na štedilniku segrejemo ponev, dodamo žlico repičnega olja in na njem zlato rjavo popražimo čebulo. Dodamo paradižnik in česen ter na hitro popražimo, nato dodamo še špinačo in na majhnem ognju pražimo približno 3 minute, da upade. Ponev odstavimo, pustimo, da se špinača malo ohladi, nato primešamo sir in pršut ter začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom.

2.

Za začimbno mešanico v skledici dobro zmešamo vse sestavine.

3.

V steake ob strani zarežemo žepe (pazimo, da jih ne prerežemo), vanje razdelimo nadev, zašpilimo z zobotrebcem, nato jih z vseh strani natremo z začimbno mešanico. Pokrijemo jih s prozorno kuhinjsko folijo in pustimo počivati na sobni temperaturi.

4.

Žar segrejemo za direktno in indirektno vročino (200 °C). Steake pečemo na direktni vročini po 3 minute na vsaki strani, nato jih pristavimo na indirektno vročino in pečemo do središčne temperature 74 °C (termometer zabodemo v meso, ne v nadev). Ohlapno pokrite pustimo počivati 5 minut (medtem bo središčna temperatura še malce narasla), nato jih postrežemo.

4