Sestavine

  • 2 dl sladke smetane
  • 1,6 dl kondenziranega mleka
  • 1 žlička vaniljeve arome
  • 2 žlici čokoladnega namaza

Priprava

1.

Kondenziranemu mleku dodamo žličko vaniljeve arome. V večji skledi stepemo smetano, da se na vrhu začnejo delati mehki vršički.

2.

V smetano vmešamo kondenzirano mleko z vaniljo in mešanico še malo stepemo, da postane homogena.

3.

Maso prelijemo v posodo za zamrzovanje in primešamo dve žlici čokoladnega namaza. Po želji ga lahko vmešamo manj natančno, da v zmesi ostanejo čokoladne grudice. Posodo damo v zamrzovalnik za vsaj 5 ur. Preden sladoled postrežemo, naj bo na sobni temperaturi približno 5 minut.

Kondenzirano in evaporirano mleko

Kondenzirano mleko je mlečni napitek z manjšo vsebnostjo vode in dodanim sladkorjem. Evaporirano mleko pa je mlečni napitek brez dodanega sladkorja, ki smo mu vzeli več kot polovico vsebnosti vode. Oba napitka lahko pripravimo doma. Za pripravo kondenziranega mleka potrebujemo 450 ml čim bolj mastnega mleka in 140 g sladkorja. Mešanico na nizkem ognju mešamo, dokler se sladkor ne stopi, za tem pa s kuhanjem brez mešanja zmes segrejemo do vrelišča. Nato še znižamo ogenj in kuhamo še eno uro. Evaporirano mleko se pripravi na podoben način, le brez sladkorja. Pripravimo ga lahko tudi z uporabo mleka v prahu, ki mu dodamo 60 % vode manj, kot je navedeno v navodilih.

2