Mini pite s pečenimi paradižnički in panceto
Mini pite so kot nalašč za piknike

Mini pite s pečenimi paradižnički in panceto
Mini pite so kot nalašč za piknike
Recept je objavljen v reviji Dober tek, maj 2018
KOLIČINA: 10 pit
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
testo
- 180 g moke in še malo za delovno površino
- 1⁄2 žličke soli
- 100 g hladnega masla
- 1 srednje velik rumenjak
nadev
- 400 g češnjevih paradižnikov na vejicah
- oljčno olje za pokapanje
- sol
- 90 g tankih rezin pancete
- 100 g sveže naribanega parmezana
- 3 jajca
- 5 rumenjakov (malo beljaka prihranimo za premaz, za preostalega glej nasvet)
- 2,5 dl sladke smetane
- majhen šopek bazilike
- črni poper
- 10 modelčkov za male pite (premera pribl. 7,5 cm)
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C. Paradižničke damo v pekač, jih pokapamo z oljčnim oljem in posolimo. Pečemo jih 25 do 30 minut, da upadejo in potemnijo, nato jih vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladijo.
V ponvi brez dodane maščobe popečemo rezine pancete, da postanejo hrustljave in se zlato rjavo zapečejo. Preložimo jih na krožnik, obložen s kuhinjskim papirjem, in pustimo, da se ohladijo.
Medtem pripravimo testo. V multipraktiku na hitro pomešamo moko in sol, nato dodamo na kocke narezano maslo in mešamo, da nastane fina drobtinasta zmes. Mešalnik pustimo vključen in dodamo 2 do 3 žlice ledeno mrzle vode in rumenjak. Mešamo, da se oblikuje testo, a ga ne obdelujemo preveč. Testo vzamemo iz multipraktika, ga oblikujemo v kepo, zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in shranimo v hladilnik za najmanj 30 minut.
Spočito testo na rahlo pomokani delovni površini tanko razvaljamo (približno kot testo za lazanjo). S pomočjo krožnika, ki je malo večji od modelčkov, izrežemo kroge in z njimi obložimo modelčke. Testo vtisnemo v nažlebljen obod, odvečno testo naj visi čez rob – z valjarjem povaljamo prek robov modelčkov, da odrežemo odvečno testo. Obrezke razvaljamo. Ponavljamo, dokler ne obložimo vseh modelčkov, in jih postavimo v hladilnik za 30 minut, da se testo učvrsti.
Podobni recepti

Paradižnikove pite s praženim česnom in kozjim sirom

Pita s pečenimi paradižniki in parmezanom
Pečico segrejemo na 200 °C. Testo v modelčkih obložimo s papirjem za peko in vanje vsujemo suh fižol, nato slepo pečemo 10 minut. Odstranimo fižol in papir ter pečemo še 5 minut oziroma toliko časa, da se testo čisto rahlo obarva. Takoj ko testo vzamemo iz pečice, ga po vsej površini premažemo z beljakom, s čimer ga »zapečatimo«, da ga nadev ne razmoči in ostane hrustljavo.
V modelčke razdelimo polovico naribanega parmezana, nanj nadrobimo hrustljavo panceto, obložimo s pečenimi paradižnički in posujemo s preostalim parmezanom.
V vrču zmešamo jajca in rumenjake, smetano in malo črnega popra. Dodamo drobno nasekljano baziliko in stepemo. V pečico postavimo velik plitev pekač, da se segreje, nato vodilo izvlečemo in na pekač postavimo modelčke s pitami. Vanje previdno nalijemo jajčno mešanico. Vodilo s pekačem potisnemo v pečico in pečemo 20 do 25 minut, da se pite zlato zapečejo in napihnejo. Pustimo, da se ohladijo, nato jih shranimo v hladilnik, dokler jih ne bomo postregli. Pite lahko spečemo že dan prej.
Nasvet
Beljake, ki so nam ostali, lahko uporabimo za španske vetrce, makrone, pavlove, čokoladne pene, beljakove omlete …
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.