Malinov kolač z amaretti

Malinov kolač z amaretti
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2017
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 30 min
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 175 g zmehčanega masla
- 175 g svetlo rjavega sladkorja
- 3 jajca
- 150 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 85 g mletih mandljev
- 150 g mandljevih piškotov amarettov
- 250 g malin
- sladkor v prahu za posip
- 1,5 dl sladke smetane, ko postrežemo
Priprava
Pečico segrejemo na 160 °C. Model za torte premera 20 cm namažemo z maslom in dno obložimo s papirjem za peko. Maslo, sladkor, jajca, moko, pecilni prašek in mlete mandlje damo v veliko skledo. Stepemo z ročnim električnim mešalnikom, da se vse sestavine dobro povežejo.
Polovico mase razprostremo v model. Posujemo s polovico amarettov, grobo nalomljenih na koščke, in s tretjino malin. Oboje zelo rahlo potlačimo v testo.
Preostalo testo s čajno žličko v kepicah razporedimo po amarettih in malinah in enakomerno razmažemo. Posujemo s preostalimi amaretti in polovico preostalih malin. Pečemo približno 1 uro in 10 minut, da je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino kolača, čist, ko ga izvlečemo.
Kolač pustimo, da se 15 minut ohlaja v modlu, nato z nožem povlečemo ob obodu in kolač vzamemo iz modla. V hladilniku se v pokriti posodi obdrži do 2 dni.
Kolač vzamemo iz hladilnika eno uro prej, preden postrežemo. Lahno ga poprašimo s sladkorjem v prahu in ga ponudimo s preostalimi malinami in sladko smetano.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.