Lososova pita s šparglji
Spomladanska poslastica z lososom in šparglji
Lososova pita s šparglji
Spomladanska poslastica z lososom in šparglji
Recept je objavljen v reviji Dober tek, April 2019
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- moka za delovno porvšino
- 700 g kupljenega ali domačega krhkega testa
- 50 g masla
- 1 velika čebula
- 1 žlička koromačevih semen
- pribl. 400 g špargljev
- 1 dl mleka
- 300 g lososovega fileja brez kože
- 3 dl sladke smetane
- 3 velika jajca
- nekaj vejic kopra
- lupina 1 limone
- 100 g sira čedar
- sol in poper
- solata iz koromača in rukole za prilogo
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C. V pečico damo velik plitev pekač, da se segreje. Čisto delovno površino pomokamo in na njej razvaljamo 600 g testa, tako da bo prekrilo pekač velikosti 20 x 30 cm. Robove testa obrežemo s škarjami, tako da sega 2 do 3 mm nad rob pekača. Testo po vsej površini prebodemo z vilicami, nato ga prekrijemo s papirjem za peko in enakomerno potresemo s suhim fižolom. Pekač s testom postavimo na vroč plitev pekač v pečici in pečemo 15 minut.
Medtem razvaljamo preostalo testo, tudi odrezane robove, in ga narežemo na trakove, ki jih prepletemo med sabo. Jajca razžvrkljamo. Pekač vzamemo iz pečice, odstranimo fižol in papir ter testo tanko premažemo z jajcem. Prepleteno testo prilepimo na robove, ga premažemo z jajcem in pekač spet postavimo v pečico za 15 minut, dokler ni testo pečeno, vendar še ne porjavi.
Čebulo razpolovimo in jo narežemo na lističe. Špargljem odrežemo olesenele konce in stebla razpolovimo po dolžini. Koper osmukamo in stebla zavržemo. Nastrgamo sir.
V ponvi pri nizki temperaturi razpustimo maslo in nanj stresemo čebulo. Nežno pražimo 15 do 20 minut oziroma tako dolgo, da se čebula zmehča. Nato primešamo koromačeva semena in odstavimo z ognja. Pustimo, da se čebula ohladi v ponvi.
Testo za pito vzamemo iz pečice in ga postavimo na stran; medtem skuhamo preostali nadev. V ponev z višjim ravnim robom stresemo šparglje, jih prekrijemo z 2 do 3 cm vode, rahlo zavremo in kuhamo 5 minut. Nato jih odcedimo in splaknemo z mrzlo vodo, da se hitro ohladijo. Pustimo, da se posušijo na papirnati brisači. Prazno ponev spet po- stavimo na kuhalno površino, vanjo vlijemo mleko in vložimo lososa ter rahlo zavremo. Kuhamo 4 minute; medtem lososa enkrat obrnemo.
Lososov file previdno poberemo iz mleka in ga položimo na krožnik. Mleko prelijemo v večji ognjevaren vrč in postavimo na stran. Čebulo in koromačeva semena z žlico enakomerno razporedimo po dnu testa. Dodamo šparglje. Ko je losos dovolj ohlajen, da ga lahko primemo, ga natrgamo in potresemo po špargljih. Zmešamo sladko smetano, mleko, preostanek jajc, koper in limonovo lupino ter solimo in popramo. Z mešanico prelijemo šparglje in lososa, vse skupaj potresemo s sirom in previdno postavimo nazaj v pečico za 45 minut do eno uro oziroma tako dolgo, da se nadev učvrsti, sir pa zlato zapeče. Pito postrežemo toplo ali hladno s solato iz koromača in rukole.
Slano krhko testo
400 g moke pomešamo z 1,5 žličke soli in z 200 g hladnega masla z rokami naredimo drobljivo zmes. Dodamo 1 jajce, zmešamo in med mešanjem po kapljicah dodajamo vodo (približno 5 žlic), nato pa zgnetemo v voljno testo. Zavijemo ga v folijo in za pol ure postavimo na hladno.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.