Kremna zelenjavna juha »5 na dan«
Kremna zelenjavna juha, ki bo okrepila imunski sistem
Kremna zelenjavna juha »5 na dan«
Kremna zelenjavna juha, ki bo okrepila imunski sistem
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2020
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 čebuli
- 2 korenčka
- 2 stroka česna
- 2 rdeči papriki
- 1 velik sladki krompir
- 800 g paradižnikov iz pločevinke
- 1 žlička posušenega origana
- 3 vejice rožmarina
- 1 zelenjavna ali piščančja jušna kocka
- 0,7 dl sladke smetane
- sol in poper
Priprava
Čebulo, korenje in papriko očistimo in narežemo. Sladki krompir olupimo in narežemo. Česen stremo. Vejice rožmarina osmukamo in lističe narežemo.
V večji kozici segrejemo olje. Nanj stresemo čebulo in jo pražimo, dokler se ne zmehča in nekoliko porjavi. Dodamo korenje, česen, papriko in sladki krompir. Kuhamo še 10 minut, medtem večkrat premešamo in pazimo, da se česen ne zažge. Dodamo paradižnik, zelišča in jušno kocko, ki smo jo raztopili v litru vode. Pustimo, da juha rahlo zavre, nato pa jo pokrijemo in kuhamo še 20 minut, da se sladki krompir zmehča.
Juho s paličnim mešalnikom gladko zmeljemo. Primešamo sladko smetano ter solimo in popramo po okusu. Juho lahko hranimo v hladilniku do tri dni, lahko pa jo tudi zamrznemo za največ tri mesece.
Nasvet
K juhi se odlično podajo slani polžki iz listnatega testa.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.