Sestavine

za marinado

  • 4 žlice oljčnega olja
  • 1 žlička drobno naribane lupinice bio limone
  • 2 žlici sveže iztisnjenega limonovega soka
  • 2 žlici drobno sesekljanega peteršilja z nežnimi stebli
  • 2 žlički suhega origana
  • 1 1⁄2 žličke drobno sesekljanega česna
  • 1⁄2 žličke grobe morske soli
  • 1⁄4 žličke sveže zmletega črnega popra
  • 1⁄4 žličke zdrobljenega suhega čilija
  • 20 velikih kozic, ki jih olupimo in jim odstranimo črevo, repne plavutke pa pustimo
  • 1 žlica krušnih drobtin
  • 4 srednje velika (25 cm) ali 20 majhnih (10 cm) kovinskih ali lesenih nabodal, lesena za najmanj 30 min namočimo v vodo

Priprava

1.

V skledici zmešamo sestavine za marinado. Rakce damo v vrečko za zamrzovanje z zadrgo in prilijemo marinado. Iz vrečke iztisnemo zrak, jo zapremo in večkrat obrnemo, da se marinada enakomerno razporedi. Vrečko damo v skledo in postavimo v hladilnik za 30 do 60 minut, medtem jo vsake toliko obrnemo.

2.

Žar pripravimo za srednjo direktno vročino (175 do 230 °C).

3.

Marinado zlijemo iz vrečke. Kozice vzamemo ven in jih nataknemo na nabodala – za pozdrav po 2 na mala nabodala in za predjed po 5 kozic na srednje velika nabodala; kozice upognemo v obliko črke U, da so prebodene dvakrat – pri glavi in pri repu. Po obeh straneh jih enakomerno posujemo z drobtinami.

4.

Rešetko žara očistimo s ščetko. Kozice pečemo 4 do 6 minut na srednji direktni vročini z zaprtim pokrovom, da je meso čvrsto na dotik in tudi na sredini ni več prozorno, medtem jih enkrat obrnemo. Poberemo jih z žara in postrežemo tople.

3