Kavno-lešnikova torta
Kavno-lešnikova torta je prava sladka lepotica
Kavno-lešnikova torta
Kavno-lešnikova torta je prava sladka lepotica
Recept je objavljen v reviji Dober tek, november 2020
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 10 min + ohlajanje
KOLIČINA: za 10 oseb
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 50 g masla in še malo za model
- 125 g moke in še malo za potresanje
- 115 g temne čokolade
- 5 žličk instantne kave za espresso
- 130 g lešnikov
- 375 g svetlega sladkorja muskovado
- 3⁄4 žličke sode bikarbone
- 2 veliki jajci
- 115 g kisle smetane
- 3 žličke vaniljeve arome
- 0,5 dl lešnikovega olja
- obilen ščep soli
maslena krema za nadev
- 1 žlica instantne kave za espresso
- 100 g masla
- 150 g sladkorja v prahu
obliv
- 0,75 dl sladke smetane
- 3⁄4 žlice instantne kave za espresso
- 3 žlice svetlega sladkorja muskovado
- 50 g temne čokolade
Priprava
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Dva tortna modela s premerom 20 cm namažemo z maslom in dno obložimo s papirjem za peko. Čokolado nalomimo na koščke v manjšo skledo, ki jo postavimo nad kozico, v kateri rahlo vre voda. Mešamo, dokler se čokolada ne stopi, nato pa jo postavimo na stran, da se ohladi.
Instantno kavo zmešamo z 2,5 dl vrele vode in pustimo, da se ohladi. V suhi ponvi na srednji temperaturi popražimo lešnike in jih pomanemo med rokami, da se odluščijo kožice. 100 g jih zelo drobno zmeljemo v multipraktiku. Maslo stopimo in pustimo, da se ohladi. Jajci nekoliko razžvrkljamo.
V večjo skledo damo mlete lešnike, sladkor, moko, sol in sodo bikarbono. V vrčku zmešamo jajca, kislo smetano, vaniljevo aromo, maslo, lešnikovo olje in ohlajen espresso. Medtem ko suhe sestavine z mešalnikom mešamo pri najnižji hitrosti, jim postopoma dodajamo mokre sestavine, da nastane gladka zmes. Dodamo stopljeno čokolado in mešamo še 15 sekund.
Testo razdelimo v modela (plast je precej tanka, a med peko naraste) in ga pečemo 35 do 40 minut oziroma tako dolgo, dokler ni zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino biskvita, čist, ko ga izvlečemo. Ko sta biskvita pečena, ju pustimo v modelu še 10 minut, da se nekoliko ohladita, nato pa ju zvrnemo na žično mrežico, kjer naj se povsem ohladita.
Pripravimo masleno kremo za nadev. Sladkor v prahu presejemo, instantno kavo raztopimo v žlici vrele vode in pustimo, da se ohladi. V skledo damo maslo in sladkor in ju zmešamo z mešalnikom ali ročno ter postopoma dodajamo kavo. Vrhnji del enega od biskvitov premažemo z masleno kremo.
Nazadnje pripravimo obliv. Čokolado razlomimo na koščke. V kozici pri nizki temperaturi segrejemo sladko smetano, instantno kavo in sladkor. Medtem ves čas mešamo, da se sladkor in kava hitreje raztopita. Nato kozico odmaknemo z ognja in vanjo dodamo čokolado. Mešamo, dokler ni mešanica gladka in svetleča, nato pa pustimo, da se nekoliko ohladi in zgosti. Preostalih 30 g lešnikov zelo grobo narežemo (med njimi naj ostane tudi nekaj celih polovic).
Zgornjo plast biskvita položimo na spodnjo plast in jo prelijemo z oblivom. Po vrhu potresemo lešnike.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.