Kavno-lešnikova torta
Kavno-lešnikova torta je prava sladka lepotica

Kavno-lešnikova torta
Kavno-lešnikova torta je prava sladka lepotica
Recept je objavljen v reviji Dober tek, november 2020
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 10 min + ohlajanje
KOLIČINA: za 10 oseb
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 50 g masla in še malo za model
- 125 g moke in še malo za potresanje
- 115 g temne čokolade
- 5 žličk instantne kave za espresso
- 130 g lešnikov
- 375 g svetlega sladkorja muskovado
- 3⁄4 žličke sode bikarbone
- 2 veliki jajci
- 115 g kisle smetane
- 3 žličke vaniljeve arome
- 0,5 dl lešnikovega olja
- obilen ščep soli
maslena krema za nadev
- 1 žlica instantne kave za espresso
- 100 g masla
- 150 g sladkorja v prahu
obliv
- 0,75 dl sladke smetane
- 3⁄4 žlice instantne kave za espresso
- 3 žlice svetlega sladkorja muskovado
- 50 g temne čokolade
Priprava
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Dva tortna modela s premerom 20 cm namažemo z maslom in dno obložimo s papirjem za peko. Čokolado nalomimo na koščke v manjšo skledo, ki jo postavimo nad kozico, v kateri rahlo vre voda. Mešamo, dokler se čokolada ne stopi, nato pa jo postavimo na stran, da se ohladi.
Instantno kavo zmešamo z 2,5 dl vrele vode in pustimo, da se ohladi. V suhi ponvi na srednji temperaturi popražimo lešnike in jih pomanemo med rokami, da se odluščijo kožice. 100 g jih zelo drobno zmeljemo v multipraktiku. Maslo stopimo in pustimo, da se ohladi. Jajci nekoliko razžvrkljamo.
V večjo skledo damo mlete lešnike, sladkor, moko, sol in sodo bikarbono. V vrčku zmešamo jajca, kislo smetano, vaniljevo aromo, maslo, lešnikovo olje in ohlajen espresso. Medtem ko suhe sestavine z mešalnikom mešamo pri najnižji hitrosti, jim postopoma dodajamo mokre sestavine, da nastane gladka zmes. Dodamo stopljeno čokolado in mešamo še 15 sekund.
Testo razdelimo v modela (plast je precej tanka, a med peko naraste) in ga pečemo 35 do 40 minut oziroma tako dolgo, dokler ni zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino biskvita, čist, ko ga izvlečemo. Ko sta biskvita pečena, ju pustimo v modelu še 10 minut, da se nekoliko ohladita, nato pa ju zvrnemo na žično mrežico, kjer naj se povsem ohladita.
Pripravimo masleno kremo za nadev. Sladkor v prahu presejemo, instantno kavo raztopimo v žlici vrele vode in pustimo, da se ohladi. V skledo damo maslo in sladkor in ju zmešamo z mešalnikom ali ročno ter postopoma dodajamo kavo. Vrhnji del enega od biskvitov premažemo z masleno kremo.
Nazadnje pripravimo obliv. Čokolado razlomimo na koščke. V kozici pri nizki temperaturi segrejemo sladko smetano, instantno kavo in sladkor. Medtem ves čas mešamo, da se sladkor in kava hitreje raztopita. Nato kozico odmaknemo z ognja in vanjo dodamo čokolado. Mešamo, dokler ni mešanica gladka in svetleča, nato pa pustimo, da se nekoliko ohladi in zgosti. Preostalih 30 g lešnikov zelo grobo narežemo (med njimi naj ostane tudi nekaj celih polovic).
Zgornjo plast biskvita položimo na spodnjo plast in jo prelijemo z oblivom. Po vrhu potresemo lešnike.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.