Sestavine

  • 750 g olupljenega sladkega krompirja
  • 1 čebula
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 stroka česna
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • 1 vejica rožmarina in še nekaj lističev, ko postrežemo (po želji)
  • sol
  • poper

česnovi kruhki

  • 8 rezin kruha (npr. francoska štruca ali čabata)
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 strok česna
  • 1 vejica rožmarina
  • sol

Priprava

1.

Olupljen sladki krompir narežemo na kocke, čebulo nasekljamo. V loncu segrejemo oljčno olje in na njem do mehkega prepražimo čebulo. Česen pretisnemo skozi stiskalnik, ga dodamo čebuli in pražimo še eno minuto. Primešamo sladki krompir, prelijemo z jušno osnovo in zavremo. Vejico rožmarina dodamo v juho. Temperaturo znižamo in kuhamo še 10 minut, da se krompir zmehča.

2.

Medtem pripravimo česnove kruhke. Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Rezine kruha položimo na papir za peko, jih premažemo z oljčnim oljem, posolimo in posujemo z lističi rožmarina. Pečemo jih 10 minut, da se zlato zapečejo. Strok česna prerežemo na pol in z njim natremo še tople kruhke.

3.

Iz juhe odstranimo vejico rožmarina, nato juho grobo zmeljemo s paličnim mešalnikom. Če je pregosta, dodamo malo vode. Po okusu jo solimo in popramo ter po želji posujemo z osmukanimi rožmarinovimi lističi. Postrežemo jo s česnovimi kruhki.

28