Sestavine

  • 250 g suhega rjavega fižola
  • 500 g kisle repe
  • 500 g krompirja
  • 400 g rahlo prekajene svinjine (slanina, rebrca, vratovina)
  • 2 žlici olja
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1 dl smetane za kuhanje
  • 1 žlica ostre moke
  • lovorov list
  • sol
  • poper v zrnu

Priprava

1.

Fižol preberemo, operemo, čez noč namočimo in skuhamo. Prekajeno meso skuhamo posebej, kuhanega vzamemo iz vode in v tej vodi skuhamo še krompir, narezan na kocke. V drugi posodi v malo vode skuhamo repo s strtim česnom, lovorovim listom in poprom v zrnu.

2.

Čebulo olupimo, drobno narežemo in popražimo na olju. Ko je krompir kuhan, ga grobo zmečkamo in mu dodamo kuhan fižol, repo ter prepraženo čebulo. Dodamo toliko vode od kuhanja fižola in repe, da je jota primerno gosta. Dodamo paradižnikovo mezgo in po potrebi solimo. Premešamo in dobro prevremo.

3.

Smetano gladko zmešamo z moko in vlijemo v joto. Kuhamo še nekaj minut, po potrebi dosolimo in začinimo s sveže mletim poprom. Kuhano prekajeno meso narežemo na koščke, jih dodamo joti in ponudimo.

5