Jota
Poznavalci pravijo, da je jota s kislo repo edina prava. Če želite, pa jo lahko pripravite tudi s kislim zeljem.
Jota
Poznavalci pravijo, da je jota s kislo repo edina prava. Če želite, pa jo lahko pripravite tudi s kislim zeljem.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, januar 2016
ČAS PRIPRAVE: 1 ura + namakanje
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 250 g suhega rjavega fižola
- 500 g kisle repe
- 500 g krompirja
- 400 g rahlo prekajene svinjine (slanina, rebrca, vratovina)
- 2 žlici olja
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1 dl smetane za kuhanje
- 1 žlica ostre moke
- lovorov list
- sol
- poper v zrnu
Priprava
Fižol preberemo, operemo, čez noč namočimo in skuhamo. Prekajeno meso skuhamo posebej, kuhanega vzamemo iz vode in v tej vodi skuhamo še krompir, narezan na kocke. V drugi posodi v malo vode skuhamo repo s strtim česnom, lovorovim listom in poprom v zrnu.
Čebulo olupimo, drobno narežemo in popražimo na olju. Ko je krompir kuhan, ga grobo zmečkamo in mu dodamo kuhan fižol, repo ter prepraženo čebulo. Dodamo toliko vode od kuhanja fižola in repe, da je jota primerno gosta. Dodamo paradižnikovo mezgo in po potrebi solimo. Premešamo in dobro prevremo.
Smetano gladko zmešamo z moko in vlijemo v joto. Kuhamo še nekaj minut, po potrebi dosolimo in začinimo s sveže mletim poprom. Kuhano prekajeno meso narežemo na koščke, jih dodamo joti in ponudimo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.