Sestavine

  • 150 g sladkorja v prahu
  • 1 dl oljčnega olja in še malo za model
  • 3 jajca
  • 200 g moke
  • 2 zvrhani žlički pecilnega praška
  • 1⁄2 žličke soli
  • 2,25 dl grškega jogurta
  • 1 žlička vaniljeve arome ali paste iz vaniljevih semen
  • nastrgana lupina 1 bio limone
  • 150 g robidnic
  • 3 dl sladke smetane
  • 1 žlica sladkorja v prahu

robidova omaka

  • 200 g robidnic
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • sok 1⁄2 limone
  • 2 žlici vode

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Globok tortni model premera 20 cm s snemljivim obodom namastimo in obložimo s papirjem za peko. V skledi z električnim mešalnikom zmešamo sladkor in oljčno olje. Postopoma dodamo vsako jajce posebej, nato pa še žlico moke in mešamo, dokler ni zmes povsem homogena. Nato vmešamo preostalo moko, ki smo jo pomešali s pecilnim praškom in soljo. Dodamo še 1,25 dl jogurta, vaniljevo aromo ali pasto in limonovo lupino. Dobro premešamo in testo zlijemo v model. Robidnice razporedimo po testu in jih nekoliko pritisnemo vanj. Kolač pečemo 40 do 45 minut oziroma dokler ni zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, čist, ko ga izvlečemo. Tedaj ga vzamemo iz pečice in pustimo, da se v modelu popolnoma ohladi.

2.

Pripravimo robidovo omako. V manjšo kozico damo 100 g robidnic, sladkor v prahu, limonov sok in vodo. Kuhamo pri nizki temperaturi, dokler se robidnice ne zmehčajo in postanejo nekoliko sirupaste. Omako odstavimo z ognja in pustimo, da se ohladi, nato jo pretisnemo skozi sito, da prestrežemo peške.

3.

V skledo damo preostali jogurt, sladko smetano in sladkor v prahu ter vse skupaj stepemo, da dobimo rahlo kremo. Vanjo vmešamo dve žlici robidove omake, da nastane marmoriran vzorec. Kremo naložimo na biskvit, po vrhu pa jo pokapamo z malo omake in okrasimo z robidnicami. Kolač narežemo na kose in postrežemo z robidovo omako, ki nam je še ostala.

2