Sestavine

  • 2 žlici sončničnega olja
  • 1 velika čebula
  • 1 žlička semen kumina (orientalske kumine)
  • 400 g sladkega krompirja
  • 1⁄2 žličke zdrobljenega suhega čilija
  • 1 pločevinka (400 g) paradižnika (pelati ali polpa)
  • 150 g soljenih praženih arašidov
  • 250 g blitve
  • sol in poper

Priprava

1.

Čebulo nasekljamo, krompir narežemo na srednje velike kose. Večjo kozico segrejemo na zmerni temperaturi in dodamo olje. Nanj stresemo čebulo in pražimo, dokler ne začne rumeneti. Dodamo kuminova semena in mešamo kako minuto, da zadišijo, nato dodamo krompir, čili, nasekljane pelate ali polpo in 7,5 dl vode. Vse skupaj premešamo, pokrijemo in zavremo, nato pa odkrijemo in pustimo, da enolončnica rahlo vre 15 minut.

2.

Medtem arašide drobno zmeljemo v multipraktiku, vendar pazimo, da se ne spremenijo v arašidovo maslo. Vmešamo jih v enolončnico, jo pokusimo ter po potrebi začinimo – morda bomo morali dodati še kak ščep soli. Med pogostim mešanjem jo pustimo rahlo vreti še 15 minut.

3.

Blitvo operemo, grobo narežemo in dodamo enolončnici. Premešamo, spet zavremo in pokrijemo. Enolončnico med občasnim mešanjem pustimo rahlo vreti še 8 do 10 minut oziroma tako dolgo, da je blitva kuhana. Postrežemo zelo vročo, z obilo sveže zmletega črnega popra.

4