Čokoladna bomba z brusnicami
Čokoladna bomba z brusnicami
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2016
KOLIČINA: za 15 oseb
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 175 g zelo zmehčanega masla
- 200 g moke
- 200 g svetlo rjavega sladkorja
- 4 velika jajca
- 2 žlici kakava
- 1 žlička sode bikarbone
- 1 ½ žličke pecilnega praška
- ščepec soli
- 75 g pinjenca
- 2 žlički vaniljeve arome
- 20 g rdeče barve za živila (primerne za peko)
- 2 žlici belega vinskega kisa
- maslo in moka za model
obliv in nadev
- 4,5 dl sladke smetane
- nastrgana lupina 2 pomaranč
- 100 g bele čokolade
- 100 g temne čokolade
- 200 g mlečne čokolade
- 180 g kremnega sira
- 3 žlice sladkorja v prahu
- 50 g suhih brusnic
- suhe brusnice za okras
- sladke mrvice in jedilne bleščice za okras (po želji)
Priprava
Pečico segrejemo na 160 °C. Z maslom namažemo dva modla za kolače v obliki polkrogle s premerom 16 cm, ju poprašimo z moko in odvečno moko stresemo ven. Namestimo ju na 2 manjša okrogla modla za torte ali narastke, da bosta stabilna, vse skupaj pa postavimo na velik plitev pekač. V večjo skledo damo sestavine za testo in zmešamo v gladko testo enakomerne živo rdeče barve. V vsak model damo polovico testa in pečemo 45 minut. Potem ko vzamemo biskvit iz pečice, počakamo, da se 10 minut ohlaja v modlih, nato ga zvrnemo na žično mrežico in pustimo, da se do konca ohladi.
Medtem naredimo čokoladno-pomarančni obliv in nadev. V kozico vlijemo smetano, ji dodamo nastrgano pomarančno lupino in segrevamo, dokler se iz kozice ne začne dvigati para. Medtem nasekljamo vse tri vrste čokolade na majhne koščke. Polovico bele čokolade damo v eno skledico, temno in mlečno čokolado pa v drugo. Belo čokolado prelijemo z 0,5 dl vroče smetane (če so koščki pomarančne lupine zelo dolgi, smetano prej precedimo), preostalo smetano pa prelijemo po mešanici temne in mlečne čokolade. Počakamo 1 do 2 minuti, nato razmešamo v gladko, sijočo mešanico. Pustimo, da se 10 minut ohlaja.
Kremni sir damo v skledo in ga z mešanjem nekoliko razrahljamo. Dodamo mu sladkor v prahu ter ohlajeno mešanico bele čokolade in smetane; gladko razmešamo. Vmešamo brusnice in postavimo v hladilnik.
Ko se biskvit ohladi, se lotimo sestavljanja. Polkrogli postavimo s plosko stranjo navzgor. Z modelčkom za izrezovanje piškotov, ki ima premer 7 cm, v sredini obeh zaznamujemo krog. Z žlico v biskvit pazljivo izdolbemo jamico, globoko približno 4 cm (drobtine prihranimo za čokoladne tartufe – glej nasvet). Mešanico s kremnim sirom vzamemo iz hladilnika in z njo napolnimo jamici; nekaj kreme uporabimo kot lepilo, ki bo polkrogli držalo skupaj, tako da z njo na tanko premažemo ravno površino. Eno polkroglo poveznemo na drugo, da nastane krogla. Prenesemo jo na žično mrežico, ki smo jo postavili na velik pekač (ta bo prestregel čokoladni obliv, ki bo stekel s krogle).
Čokoladni obliv mora imeti pravo konsistenco – biti mora tekoč, vendar ne preveč. Če se je nekoliko preveč strdil, ga za 10 do 20 sekund postavimo v mikrovalovno pečico, nato pa gladko razmešamo; če je preveč tekoč, ga damo za nekaj časa v hladilnik, da se malce strdi. Kolač oblijemo s polovico obliva, tako da steče po straneh in kaplja na pekač (tudi to bomo uporabili za čokoladne tartufe, glej nasvet). S paletnim nožem premažemo vso površino. To je šele prvi premaz, zato ne bo prekril reže med obema polovicama. Kolač postavimo v hladilnik za kakih 20 minut, da se obliv nekoliko strdi.
Kolač vzamemo iz hladilnika. Režo na sredi krogle prekrijemo s preostalim oblivom, ki ga nato s paletnim nožem razmažemo po vsej površini. Kroglo še za 20 minut postavimo v hladilnik, nato jo prenesemo na servirni krožnik.
Preostalo belo čokolado segrejemo v mikrovalovni pečici v kratkih, 10-sekundnih intervalih. Z njo pokapamo vrh krogle in ga potresemo s suhimi brusnicami ter po želji z mrvicami in jedilnimi bleščicami. Če ne bomo bombe takoj postregli, jo lahko do 2 dni hranimo v hladilniku. Iz njega jo vzamemo 30 minut pred serviranjem.
Naredimo čokoladne tartufe
Testo, ki smo ga izdolbli iz sredine polkrogel, nadrobimo v skledo in zmešamo s čokoladnim oblivom, ki nam je ostal (če se je že strdil, ga segrejemo v mikrovalovni pečici). Oblikujemo kroglice, jih povaljamo v kakavu v prahu in shranimo v hladilniku.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.