Čičerkina juha
Juha, polna stročnic, zelenjave in začimb je odlična in zdrava večerja. Če ostane, bo pa naslednji dan še malica v službi.

Čičerkina juha
Juha, polna stročnic, zelenjave in začimb je odlična in zdrava večerja. Če ostane, bo pa naslednji dan še malica v službi.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, marec 2021
ČAS PRIPRAVE: 40 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2 rdeči papriki
- 1 žlica repičnega olja
- 1 rdeča čebula
- 2 velika stroka česna
- 2 žlički mletega koriandra
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- 2 žlici harisine paste ali 1 žlica suhe začimbne mešanice, zmešana z 1 žlico oljčnega olja (ali po okusu)
- 2 pločevinki (po 400 g) čičerke
- 1,5 litra zelenjavne jušne osnove
- 150 g kodrolistnega ohrovta (brez trdih stebel)
- naribana lupinica in sok 1 bio limone
- 50 g suhih marelic (po želji)
ko postrežemo
- nekaj vejic peteršilja
- manj masten navadni jogurt (po želji)
Priprava
Žar v pečici segrejemo na najvišjo stopnjo. Papriki razpolovimo in jima odstranimo semena, nato ju s prerezano stranjo navzdol položimo na pekač, obložen z aluminijasto folijo. Pod žarom ju pečemo 10 do 15 minut ali toliko časa, da je koža ožgana, meso pa mehko. Papriko pustimo, da se toliko ohladi, da jo lahko primemo, nato odstranimo kožico, ki jo zavržemo. Pečeno papriko narežemo na tanke trakove.
Čebulo narežemo na lističe, česen stremo, ohrovt narežemo. Če bomo uporabili suhe marelice, jih drobno narežemo. V veliki kozici na nizki temperaturi segrejemo olje. Na njem pražimo čebulo 8 do 10 minut, da se zmehča. Primešamo česen, koriander, kumin in hariso ter pražimo še 1 minuto. Dodamo odcejeno in oplaknjeno čičerko ter jušno osnovo, vse skupaj zavremo, potem pa pokrijemo in nežno kuhamo 15 minut.
V juho vmešamo papriko, ohrovt, limonovo lupinico in sok ter po želji še suhe marelice. Pokrijemo in kuhamo še 5 minut. Juho razdelimo v skodele, jo posujemo z drobno sesekljanim peteršiljem in po želji postrežemo z žlico jogurta.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.